Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la inițiativa Preasfințitului Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, în Atelierele Patriarhiei Române a fost realizată racla pentru moaștele sfinților aflați în Catedrala Arhiepiscopală din Roman. Aceasta a fost adusă la Roman, miercuri, 5 martie, fiind întâmpinată de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, înconjurat de un impresionant sobor de preoți și numeroși credincioși
În tezaurul spiritual al Catedralei arhiepiscopale din Roman se înscrie, începând cu această primă miercuri din Postul cel Mare, și racla în care sunt așezate spre închinarea credincioșilor moaștele a 22 de sfinți, între care și o părticică din moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, cele despre care relatează Sfântul Mitropolit Dosoftei în lucrarea sa ”Viața și petrecerea sfinților” din anul 1682. Realizată din argint, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, și la inițiativa Preasfințitului Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, în atelierele Patriarhiei Române, racla este un giuvaer de îndemânare artistică, o adevărată operă de artă admirabil meșteșugită, dominată imagistic de Sfânta Cuvioasa Parascheva înfățișată pe tron, înconjurată de îngeri, așa cum apare reprezentată în catedrala voievodală din Roman. De asemenea, pe raclă mai sunt reprezentate scene din viața Ocrotitoarei Moldovei, așa cum apar înfățișate în pictura murală din Catedrală. ”Cele 22 de părticele de sfinte moaște au fost încasetate în raclă, fiecare casetă fiind inscripționată cu numele sfântului și icoana acestuia. Totodată, în raclă este așezat și veșmântul Cuvioasei Parascheva, dăruit de Catedrala din Iași cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Teofan”, a explicat părintele protosinghel Andrei Ioniță, eclesiarhul Catedralei Arhiepiscopale ”Sf. Cuv. Parascheva”. De asemenea, mai apar realizate și chipurile celor patru sfinți ierarhi care au păstorit în străvechea eparhie a Romanului și Bacăului.
Racla a fost adusă la Roman miercuri, 5 martie, la ora 18.00, fiind întâmpinată de Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, înconjurat de un impresionant sobor de preoți și diaconi, dimpreună cu numeroși credincioși. Purtând făclii și lumânări în mâini, clerul și credincioșii au mers în procesiune în jurul catedralei, apoi sfintele moaște au fost expuse spre închinare în Agheasmatarul din curtea Centrului eparhial. Aici, ierarhul a cântat împreună cu preoții și credincioșii prezenți troparul Cuvioasei Parascheva, precum și icoase și condace din Acatistul Sfinților Români și al Tuturor Sfinților. Festinul duhovnicesc a continuat apoi, în sfântul lăcaș, unde Preasfinția Sa, împreună cu preoții prezenți, a oficiat Taina Sfântului Maslu, iar la sfârșit a rostit un cuvânt de învățătură.