Eveniment cultural în Parohia Fulgeriș

În ziua de 14 iunie 2014, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Ioachim Băcăuanul, în  Parohia Fulgeris din Protoieria Sascut, s-a desfăşurat momentul cultural-educativ cu tema “Folclorul şi credinţa, bogăţiile poporului român, testamente şi mărturii”.
În ziua de 14 iunie 2014, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Ioachim Băcăuanul, în  Parohia Fulgeris din Protoieria Sascut, s-a desfăşurat momentul cultural-educativ cu tema “Folclorul şi credinţa, bogăţiile poporului român, testamente şi mărturii”.
Initiaţiva preotului paroh Codrin Laslău a venit din dorinţa de a readuce în atenţia enoriaşilor vârstnici sau tineri, a elevilor şi preşcolarilor importanţa folclorului românesc ca tezaur de obiceiuri, credinţe, legende şi sentimente păstrate din îndepărtate timpuri si până astăzi.
Invitat și colaborator la acest eveniment a fost Ansamblul vocal-instrumental folcloric “Stejărelul” coordonat de domnul profesor Mihai Bârjoveanu.
Întâlnirea tuturor generaţiilor locuitoare ale satelor Fulgeriş şi Chilia Benei a avut loc în Şcoala Gimnazială, unde s-a pregătit şi o expoziţie cu obiecte tradiţionale vechi şi de cult creştin-ortodox (vestimentație, ţesături, olărit, artă decorativă, icoane pictate pe lemn și pe sticlă etc.).
După prezentarea expoziţiei, eleva clasei a VIII-a, Larisa Mocanu, a susţinut un referat cu titlul “Moştenirea tradiţiilor – o avuţie naţională”. “În epoca globalizării și a integrării în Uniunea Europeană, păstrarea tradiţiilor înseamnă păstrarea identităţii naţionale. Tinerele generaţii au datoria de a cunoaşte şi respecta obârşia şi datinile, de a prelua şi la rândul lor de a transmite această cultură populară  aşa cum a fost lăsată din generaţie în generaţie în lada cu zestre a neamului nostru.” Eleva clasei a VI-a, Denisa Barbu, a citit compunerea cu titlul “Mândria de a fi român”.
Recitalul tinerilor din ansamblul “Stejărelul”, în straie populare, a creat o atmosferă autentic românească și a transmis prin cântec vocal-instrumental şi port, încurajare în însuşirea farmecului identităţii naţionale. Timp de 90 de minute, piesele populare moldoveneşti de pe ambele părţi ale Prutului și explicaţiile domnului profesor Mihai Bârjoveanu au facut ca cei prezenţi să participe activ la momentul artistic.
Enoriaşii prezenţi au declarat că evenimentul a fost binevenit prin mesajul său, o noutate şi o ieşire din atmosfera muncii de zi cu zi, recreativ pentru cei ce poartă pe umeri greutăţile existenţei şi educativ pentru tinerii care vor duce mai departe spiritul românesc şi credinţa ortodoxã.
Evenimentul a fost organizat şi în contextul sărbătoririi “Zilei internaţionale a iei” ce va avea loc pe 24 iunie. Pentru că ia este poveste, istorie şi testament, Parohia Fulgeriş şi-a dorit să o sărbătorească, să o pună în valoare şi să o readucă la viaţă în ochii copiilor, părinţilor şi ai bunicilor.