Un eveniment cultural-educațional deosebit a avut loc astăzi, 10 iunie, începând cu ora 17.00, la Liceul Teologic ”Episcop Melchisedec” din Roman.
Un eveniment cultural-educațional deosebit a avut loc astăzi, 10 iunie, începând cu ora 17.00, la Liceul Teologic ”Episcop Melchisedec” din Roman. Sub genericul ”Preoţi ortodocşi – candele aprinse în temniţele comuniste”, oameni de cultură, profesori, preoţi și elevi au umplut sala amfiteatru a instituției de învățământ romașcane, cu toții doritori să asculte relatări despre viaţa şi suferinţele slujitorilor sfintelor altare în temniţele comuniste. Întâlnirea inclusă în cadrul seriei ”Martiri şi mărturisitori ai neamului românesc (1948 – 1989)” a fost deschisă de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, care a evidențiat importanța acestui eveniment pentru viața Bisericii și pentru istoria recentă a neamului românesc, a subliniat suferința Bisericii din perioada de tristă amintire, aducând în memoria celor prezenți nume de referință ale intelectualității românești ce au fost încarcerate și care au fost lumină și călăuze pentru generația de atunci a României, făcând în același timp o paralelă între perioada de început a Creștinismului și persecuțiile contemporane ale creștinilor. „În această lume parcelizată, îndoielnică și instabilă, este bine să facem anamneză pentru faptul că amnezia se instalează odată cu trecerea timpului. Binecuvântăm această activitate cu speranța că mărturisirile din această seară vor spune ceva și contemporanilor. Să nu-i uităm pe cei dinainte, dar să nu ignorăm prezentul”, a spus Înaltpreasfinția Sa. În acest cadrul solemn, Înaltpreasfințitul Ioachim a premiat elevii liceului teologic care s-au remarcat în acest an școlar la concursuri naționale și internaționale, oferindu-le premii constând în bani, cărți, CD-uri și icoane. La rândul său, părintele Damian Pătrașcu, Prorectorul Institutului Franciscan, a vorbit celor prezenți despre importanța mărturisirii faptelor celor ce au suferit în temniță pentru ca noi astăzi să ne putem exprima liber. Apoi, cei prezenți au ascultat prelegerile susținute de arhimandritul Andrei Ioniţă, ecleziarhul Catedralei Arhiepiscopale “Sfânta Cuvioasă Parascheva”, care a prezentat o imagine generală a persecuției din România acelor vremuri, a vorbit despre decretul de tristă mintire și prigoana monahismului românesc, chinurile la care erau supuși cei întemnițați, făcând și o scurtă trecere în revistă a datelor statistice care și astăzi anunță persecutarea creștinilor în țările din Orientul îndepărtat. Părintele Nicolae Hurjui a captivat atenția auditoriului prezentând, cu mărturii din arhivele statului, viața și suferințele Episcopului Grigorie Leu, care în puțini ani de episcopat a scris o pagină importantă a istoriei Bisericii Ortodoxe Române apărând valorile Ortodoxiei.
Conferinţa a fost urmată de un moment muzical, în interpretarea corurilor “Laudamus”, al Liceului Teologic Ortodox “Episcop Melchisedec” şi “Schola Cantorum”, al Liceului Romano-Catolic “Sfântul Francisc de Assisi”.
Evenimentul a fost organizat de către Asociaţia Culturală “Petru Tocănel”, în colaborare cu Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, Liceul Romano-Catolic “Sfântul Francisc de Assisi”, Liceul Teologic ”Episcop Melchisedec” şi Colegiul Naţional “Roman-Vodă”.