În după amiaza Duminicii a 9-a dupa Rusalii, credincioșii de pe meleagurile Văii Cașinului l-au primit în mijlocul lor pe ierarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, cu ocazia sfințirii unui monument închinat eroilor neamului în localitatea Mănăstirea Cașin. Aici, în urmă cu un secol, se jertfeau pentru credință, neam și glia strămoșească sute de români.
Evenimentul a debutat cu Slujba de sfințire, care a fost oficiată IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, inconjurat de un sobor de preoți de la parohiile din zonă, coordonați de părintele protoiereu Ioan Bârgăoanu. Monumentul ridicat prin strădania familiei Jitea Danuț și Mirela, cu sprijinul autorităților locale, este realizat în întregime din marmură având placate chipurile Regelui Ferdinand, al Reginei Maria și al generalilor Eremia Grigorescu și Alexandru Averescu. La baza monumentului sunt inscripționate numele eroilor din localitate căzuți pe frontul de luptă, atât în Primul Război Mondial cât și în Războiul de Independența, în cel Balcanic și în Cel de-al doilea Război Mondial.
Momentul haric a fost urmat de semnarea unui hrisov, care a fost îngropat la la temelia monumentului și în care se amintește printre altele și de cei peste 8000 de eroi căzuți în zone precum Măgura Cașinului, Zboina Neagră, Zboina Verde, Fata Moartă sau Sticlărie, în perioada octombrie 1916-ianuarie 1917. Manifestările au continuat cu un ceremonial religios- militar care a constat în slujba de pomenire a eroilor, depunerea de coroane și defilirarea militarilor din Garnizoana Bacău. Printre oficialitățile prezente la eveniment s-au numărat domnul președinte al Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu, dar și primarii localităților din împrejurimi. După cuvântul ierarhului, au urmat alocuțiunile oficialităților, ale domnului general Jenică Apostol, ale domnului profesor Vilică Munteanu, precum și acordarea de diplome și distincții. Festivitățile s-au încheiat cu un moment folcloric susținut de Ansamblul Mugurașii Văii Cașinului.
Amintim că în Cimitirul Eroilor din Mănăstirea Cașin sunt înmormântați peste 8000 de eroi, dintre care doar 130 identificați.
Veșnică pomenire eroilor neamului românesc! (pr. Andrei Silviu Neicu)