Eroii – pilonii națiunii române

Comemorarea eroilor neamului românesc, de fiecare dată, este prilej de aducere aminte, cu respect și recunoștință, de sacrificiul soldatului român, împlinit în lupta pentru libertatea, demnitatea și independența națională. Ostașii români au luptat pentru valorile noastre fundamentale și-au pus în pericol viața pentru ca noi să putem trăi în pace și prosperitate, bucurându-ne de moștenirea spirituală pe care ne-au lăsat-o ca testament.

Eroii sunt modele de devotament și sacrificiu, sunt pilonii pe care se clădesc mândria și identitatea națiunii române, iar noi le datorăm recunoștința noastră pentru jertfa pe care au adus-o pentru țară și neam. Fiecare erou căzut la datorie este asemenea unei lumini care luminează în întuneric, un exemplu de curaj și devotament pentru fiecare locuitor al acestei țări, care simte și gândește românește.

Ei merită să fie cinstiți și respectați nu doar cu prilejul momentelor comemorative pe care națiunea română le-a consacrat amintirii lor, ci în fiecare zi a existenței noastre, rememorând suferința și sacrificiul lor, exprimându-ne recunoștința profundă și păstrând vii idealurile pentru care s-au jertfit.

Este datoria noastră de români și de creștini să ne amintim mereu de acești eroi, să îi onorăm prin angajamentul nostru de a ne apăra valorile fundamentale naționale, și să le transmitem actele de vitejie mai departe, pentru ca generațiile următoare să înțeleagă importanța sacrificiului lor pentru țară. Doar astfel vom fi demni de sacrificiul lor și vom păstra neuitate valorile pentru care aceștia au luptat și au murit.

Numele eroilor și martirilor români se contopesc cu istoria și spiritualitatea poporului, iar jertfa lor curată va rămâne mereu în inimile noastre ca o icoană a demnității și curajului. În fața eroilor ne angajăm să fim vrednici de moștenirea lor și să împlinim idealurile pentru care s-au jertfit.

Astăzi, la marea sărbătoare a Înălțării Domnului, ne înălțăm și noi gândurile către ceruri, aducând un sincer omagiu eroilor și martirilor noștri. Să rămânem uniți în credință și să manifestăm demnitate și respect pentru jertfa eroilor neamului. Să le cinstim mereu amintirea și să ne străduim să devenim mai buni, pentru ca sacrificiul și speranța lor să nu fi fost în zadar.

În acest moment solemn de sărbătoare națională, ne exprimăm recunoștința și admirația pentru eroii români, căzuți pe toate câmpurile de luptă, în toate locurile și în toate timpurile, pentru libertatea și demnitatea națională, pentru că ei sunt simboluri ale curajului, devotamentului și patriotismului acestui neam binecuvântat de Dumnezeu.

Dumnezeu să încununeze jertfa eroilor neamului și să primească rugăciunea noastră la Altarul Preasfintei Treimi!

 

*cuvânt la Ziua Eroilor, 25 mai 2023