Episcopul Veniamin a resfințit biserica Parohiei Berești și a sfințit Așezământul social filantropic al acesteia

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, joi, 27 iulie, cu prilejul pomenirii Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, biserica Parohiei Berești din Protoieria Sascut a primit veșmântul resfințirii. Totodată, în cadrul evenimentului din această zi, a fost sfințit și Așezământul social filantropic al acestei parohii, închinat „Acoperământului Maicii Domnului”, format din Capelă mortuară și sală de evenimente.

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, precum și slujba de binecuvântare a acestor lucrări au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, înconjurat fiind de soborul preoților Protoieriei Sascut și de diaconi, cu acest prilej având loc și Sinaxa anuală a preoților din Protopopiatul Sascut.

În cuvântul său de Învățătură, Preasfințitul Părinte Veniamin a felicitat activitatea părintelui paroh, atât cea din Basarabia, cât și cea din Parohia Berești:

“Cu multă bucurie am răspuns invitației Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim de a fi astăzi împreună la acest moment important din viața acestei biserici ocrotite de Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, zi în care vom oficia slujba de târnosire a bisericii după lucrările de restaurare și renovare săvârșite. Este un moment de bucurie pentru că iată, prin implicarea dumneavoastră și a părintelui paroh care este un prieten al Basarabiei, pentru că așa cum știți, o perioadă a slujit în Basarabia la mai multe parohii, punând piatra de temelie și susținând lucrarea de început a Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Petru al Basarabiei, după care s-a retras în țară și prin rânduiala lui Dumnezeu a făcut lucrări frumoase, iar astăzi suntem la un moment de încununare a activității și a lucrării preacucerniciei sale. Dumnezeu să binecuvinteze această zi, să ne dăruiască tuturor inimă bună și smerenia necesară pentru ca împreună să chemăm harul Său, ca să sfințească această biserică și totodată să sfințească și sufletele noastre, ale celor care suntem prezenți și a celor care vor veni să se roage în această biserică”.

De asemenea, Preasfinția Sa a vorbit și despre viața Sfântului Pantelimon, care alături de Sfântul Ierah Nicolae sunt ocrotitori ai acestei comunități parohiale:

“În această zi este prăznuit Sfântul Pantelimon, unul dintre sfinții mucenici care au pătimit la începutul secolului al IV-lea. Acesta s-a născut într-o familie bună din Nicomidia, în anul 275, conform datelor din Sinaxar. A primit o educație aleasă în familie, însă mama sa a trecut la Domnul și el a rămas să fie educat de tatăl său care încerca pe lângă educația laică să îl aducă să se închine și zeilor pe care el îi cinstea. S-a hotărât să urmeze o carieră medicală, mergând la cei mai iscusiți medici ai vremii pentru a învăța acest meșteșug, în cele din urmă fiind îndrumat de către unul dintre cei mai cunoscuți medici ai timpului, Eufrosin. Încă din perioada când nu era botezat, acest tânăr medic a văzut puterea lui Hristos, prin preotul Ermolae care i-a spus că vrea să îi descopere nu doar vindecarea bolilor trupești, ci și a celor sufletești, să îl aducă la cunoașterea de Dumnezeu. În cele din urmă a îmbrățișat creștinismul, a fost botezat și a trecut prin foarte multe încercări, fiind unul dintre martirii care au trecut la Domnul și l-au mărturisit pe Dumnezeu la începutul secolului al III-lea. El a primit darul facerii de minuni de la Hristos Domnul încă din timpul vieții sale, făcând multe minuni și vindecând mai multe persoane, iar în cele din urmă și-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu prin tăierea capului cu sabia.”

La rândul său, părintele protoiereu Alexandru Grigoraș a urat bun venit Preasfințitului Părinte Veniamin și a felicitat implicarea părintelui paroh și a enoriașilor în acest complex proiect:

“Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, vă urăm, Preasfinția Voastră <<Bine ați venit!>> în mijlocul soborului preoților Protoieriei Sascut, dimpreună cu credincioșii și prietenii Parohiei Berești, un sat cu oameni harnici și darnici așa cum puteți vedea această frumoasă și veche biserică care a fost înfrumusețată și restaurată. Și, totodată, putem observa acest lucru și prin frumosul Așezământ social filantropic compus dintr-o casă de prăznuire și o sală multifuncțională de evenimente. Toate acestea au fost realizate prin sârguința părintelui paroh Petru Burduja, împreună cu enoriașii acestei parohii, beneficiind de ajutorul Consiliului local, al domnului primar și al unor oameni de bine pe care îi vom nominaliza la finalul Sfintei Liturghii și le vom dărui câte o distincție de vrednicie.”

În continuare, protoiereul locului a dat citire Gramatei Chiriarhale prin intermediul căreia a expus atât istoria acestei parohii, cât și lucrările care s-au făcut în timp, toate acestea pentru a aduce slavă Bunului și Atotmilostivului Dumnezeu.

Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, părintele paroh Burduja Petru a primit ca distincție “Crucea Țării de Jos”, iar ceilalți ostenitori, donatori și binefăcători au primit distincții de vrednicie pentru efortul și participarea lor la înfrumusețarea și renovarea acestui Sfânt Locaș.

De asemenea, sfinția sa a mulțumit tuturor celor prezenți, preoților și credincioșilor:

“Receptăm momentul de astăzi dintr-o perspectivă care ține de moștenire și de asumarea unei moșteniri, de respect față de înaintași, pentru că iată, ne-au lăsat o biserică patrimoniu cultural. Dar în egală măsură privim astăzi spre viitor, deoarece viitorul și trecutul le avem în prezent, în măsura în care ne raportăm la ele. Lucrurile se potrivesc atât de minunat și binecuvântat că iată, din mila lui Dumnezeu și cu susținerea directă a credincioșilor acestei parohii îl avem prezent la acest popas duhovnicesc pe Preasfințitul Veniamin, a cărui prezență ne umple sufletele de bucurie și de împlinire. Mulțumim Ierarhului nostru pentru că a binecuvântat desfășurarea lucrărilor de înfrumusețare care au fost duse la bun sfârșit, mulțumim Preasfinției Voastre pentru că ați acceptat să fiți împreună cu noi în rugăciune astăzi. Mulțumim părintelui protopop pentru că ne-a susținut și încurajat în a ne angaja în asemenea lucrări. Mulțumim autorităților și Consiliului local Sascut pentru sprijinul acordat, dar și domnului Șerban Nicolae, precum și tuturor celor care ați participat la înfrumusețarea Casei Domnului”.

Pr. Apostu Ionuț Alexandru