Episcopul Melchisedec Ștefănescu, pomenit la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

Eruditul Episcop Melchisedec Ștefănescu a fost pomenit în cadrul Sfintei Liturghii la Catedrala „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, la 195 de ani de la nașterea sa. La slujbă au participat preșcolari de la Fundația „Episcop Melchisedec" care au fost împărtășiți, elevi seminariști ai Liceului Teologic „Episop Melchisedec” și numeroși credincioși. 

       În data de 15 februarie a.c. la împlinirea a 195 de ani de la nașterea vrednicului de pomenire Ierarh Melchisedec Ștefănescu, la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, a fost oficiată Sfânta Liturghie de soborul preoților slujitori ai acestui sfânt lăcaș. În cadrul slujbei s-a făcut și pomenirea Ierarhului romașcan de pioasă amintire, care a fost vlădică la Roman în perioada 1879-1892.

La momentul cuvenit, preșcolari din cadrul fundației romașcane ce îi poartă numele au fost împărtășiți cu Sfintele Taine de către părintele arhimandrit Andrei Ioniță, mare ecleziarh al catedralei mușatine. De asemenea, la evenimentul duhovnicesc au fost prezenți elevii de la Liceul Teologic ”Episcop Melchisedec”, alături de Corul „Laudamus” al instituției de învățământ, care a dat și răspunsurile la strană. La final, un elev al Liceului Teologic a evocat personalitatea Episcopului Melchisedec, evidențiind rolul său în istoria bisericii și a neamului românesc.

Teolog învățat, personalitate culturală de frunte a secolului al XIX-lea, Episcopul Melchisedec Ștefănescu a luptat cu toată ființa pentru afirmarea neamului în unitate geopolitică şi pentru creșterea rolului Bisericii în viața poporului. De numele lui Melchisedec Ștefănescu se leagă marile evenimente istorice ale celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea: Unirea Principatelor, Independența de stat a României şi Autocefalia Bisericii noastre strămoșești. La toate acestea Ierarhul a fost prezent prin cuvânt sau faptă, dovedindu-se nu doar un mare ierarh, teolog, om de cultură, pedagog sau istoric, ci şi un om al cetății, activ implicat în prefacerile neamului și țării sale, având intuiția limpede a epocii, poate chiar viziunea ce a lămurit drumul nou pe care avea să-l urmeze neamul nostru.

(Pr. Daniel Ionel Marari)