Marți, 16 mai, la Biblioteca Municipală „George Radu Melidon” din Roman au fost susținute două conferințe ce au avut ca temă viața și activitatea Episcopului Melchisedec Ștefănescu (1823-1892).
Ultimul eveniment prevăzut în programul celei de-a XVII-a ediții a Zilelor Episcop Melchisedec Ștefănescu, la împlinirea a 125 de ani de la nașterea ilustrului ierarh în ceruri, a fost găzduit de Biblioteca Municipală „George Radu Melidon” din Roman. Începând cu ora 17.00 reprezentanți ai intelectualității romașcane, preoți și elevi seminariști au participat la susținerea celor două conferințe dedicate vieții și activității ierarhului Melchisedec Ștefănescu, cel mai luminat episcop al românilor, care a păstorit pe scaunul vlădicesc de la Roman timp de 13 ani (1879-1892).
Evenimentul a fost deschis de către domnișoara Cristina Panaite, directorul acestei instituții, care a trecut în revistă cele mai importante repere din viața ierarhului comemorat, amintind totodată și ctitoriile pe care Melchisedec le-a lăsat moștenire romașcanilor. Prezentă la eveniment, doamna Roxana Ioana Iorga, viceprimar al municipiului Roman, a transmis mesajul domnului primar Lucian Micu și a adresat celor prezenți cuvinte de apreciere pentru preocupările și pasiunea lor arătate față de ierarhul Melchisedec.
Prima conferință intitulată „Melchisedec Episcopul” a fost susținută de părintele Pimen Costea, Vicar eparhial, un cercetător pasionat de personalitatea Vlădicii Melchisedec încă din anii studenției. Studiile postuniversitare întreprinse pentru cercetarea operei melchisedechiene și pasiunea sa pentru opera acestui ierarh au scos în lumină transliterate și diortosite foarte multe lucrări ale acestuia care au apărut începând cu anul 2011 la Editura „Filocalia” a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. În cuvântul său, părintele Pimen a analizat scrierile lui Melchisedec din perspectiva iubirii acestuia față de om, Biserică și neam, remarcând totodată eforturile editoriale pe care oameni de cultură din Neamț, Galați, Iași și Roman le fac în încercarea de a-și arăta recunoștința față de cel care și-a lăsat amprenta culturală în aceste locuri.
La rândul său, domnul profesor Constantin Adamovici, unul dintre intelectualii cei mai cunoscuți din urbea mușatină, a făcut aprecieri pe marginea unor scrieri ale lui Melchisedec Ștefănescu apărute în anul 2015, în lucrarea „Ierarhul Academician Melchisedec Ștefănescu predicator, catehet și pedagog de vocație” la Editura „Filocalia”, aducând, de asemenea, în actualitate gânduri inedite izvorâte din studiile sale întreprinse asupra concepției ierarhului despre relația dintre Stat și Biserică.
La final, părintele Valentin Băltoi, delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim la acest eveniment cultural, a înmânat din încredințarea chiriarhului Diplome de excelență, în semn de recunoștință și apreciere pentru sprijinul acordat activităților culturale ale Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, celor doi conferențiari și domnișoarei director al Bibliotecii „George Radu Melidon”, precum și Opera omnia, ce în are autor pe Melchisedec Ștefănescu.
Pentru acest eveniment inclus în programul Zilelor „Episcop Melchisedec Ștefănescu”, Consiliul Județean Neamț, ca și partener, a cofinanțat această activitate ce a avut un impact important la nivelul publicului romașcan.