Joi 21 aprilie 2016, așezământul social-medical al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului de la Hârja a reprezentat destinația unui pelerinaj inedit, ziditor sufletește, pentru elevii Liceului Teologic ”Episcop Melchisedec” din Roman, și care a putut fi organizat cu implicarea deosebită a Protoieriei Onești.
Întâmpinați de către P. C. Pr. Ilarion Mâță, conducătorul acestui centru, elevii romașcani au avut ocazia de a cunoaște îndeaproape o veritabilă mostră de teologie socială aplicată, domeniu în care competența părintelui director al așezământului este unanim recunoscută. Totodată, s-au fixat o serie de obiective frumoase pentru viitor, astfel încât tinerii elevi ai Liceului Teologic ”Episcop Melchisedec” să se implice în vederea realizării unei adevărate educații a voluntariatului.
Emoția a fost deplină mai apoi, când, purtând flori și intonând imnuri pascale, elevii au vizitat persoanele vârstnice care locuiesc aici, în cadrul unei experiențe etalon pentru cultivarea vocației de slujitor al Bisericii, pe care o încearcă orice tânăr când își îndreaptă pașii spre seminar.
”Ne bucurăm nespus că, prin intermediul unor astfel de experiențe, elevii Liceului Teologic ”Episcop Melchisedec” din Roman beneficiază de un contact direct cu acest tip de exprimare a Bisericii în societate, asistența medical-socială, cu atât mai mult cu cât promoțiile din anii trecuți ale liceului nu au beneficiat de astfel de întâlniri formatoare, care pot influența pozitiv pentru totdeauna un tânăr cu dragoste de Dumnezeu și de semeni. De altfel, nu e prima oară când elevi teologi din Roman ne calcă pragul, motiv pentru care încercăm o satisfacție specială” a declarat Pr. Ilarion Mâță
”Îi mulțumim Înaltpreasfințitului Ioachim pentru că a binecuvântat realizarea acestei întâlniri, asemenea unui pod sufletesc peste generații, nutrind speranța că tinerii leviți ai Bisericii, așa cum de altfel sunt acești elevi, vor lua aminte la exemplele de bune practici în materie de slujire, și vor aplica în misiunea lor lucrurile bune ce se pot însuși în urma unei astfel de vizite. E de datoria noastră, a tuturor sacerdoților, să creștem generația de mâine a bisericii cultivând această vocație a teologiei sociale, în condițiile în care ceea ce se realizează la Hârja atinge valențe de prototip în această direcție” a completat Pr. Ioan Bârgăoanu.
(Pr. Ionuț Amărinii)