În perioada vacanței școlare de primăvară s-au organizat, la nivel național, fazele finale ale olimpiadelor școlare. Cei mai buni elevi din țară au realizat o veritabilă expediție în câmpul excelenței educaționale, astfel de participări fiind foarte importante pentru formarea tinerilor de valoare din școala românească.
Despre importanța unor astfel de competiții, odinioară, Sfântul Pavel preciza că ”cine luptă la jocuri, nu ia cununa dacă nu s-a luptat după regulile jocului” (II Timotei 2, 5), expunând astfel o elocventă mostră de teologie a excelenței, construită în jurul unui aspect la fel de popular în antichitate, ca și astăzi, competiția.
Elevii Liceului Teologic ”Episcop Melchisedec” din Roman au obținut în această săptămână două distincții la aceste concursuri, mai exact este vorba despre premiul II la olimpiada națională de limba greacă veche, organizată la Timișoara, câștigat de elevul Doliș Ioan, din clasa a XII-a, pregătit de doamna profesoară Anamaria Irina Stoica și mențiune la Studiul Noului Testament, la olimpiada de religie pentru seminarii și licee teologice, organizată la Cluj-Napoca, obținută de elevul Vieru Ștefan, clasa a X-a, pregătit de prof. pr. Ioan Bîrliba.
Dincolo de satisfacția avută de laureați, de profesori și de părinții lor, profesorii și elevii instituției romașcane de învățământ teologic aduc smerite mulțumiri Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, neobosit făuritor de excelență în Biserică și în societate, veritabil părinte al aulei teologice romașcane, plămădite de ilustrul Melchisedec Ștefănescu, pentru veritabilul exercițiu patern pe care îl realizează necontenit pentru școala noastră.
(Pr. Ionuț Amărinii)