Educație prin teatru și atelier de creație pentru copiii din Parohia Cernu

21 Aprilie 2021

Marți, 20 aprilie, copiii din Parohia Cernu, comuna Poduri, Protoieria Moinești, au participat la activitatea ,,Atelierul lui Pogany”, un program bazat pe dialogul artelor și interdisciplinarității, în care au descoperit arta însuflețirii păpușilor.

Activitatea a început cu deschiderea unei valize, adusă în fața copiilor, din care a apărut Pogany, băiețelul ,,atemporal”, însuflețit de actrița păpușar a Teatrului Municipal ,,Bacovia” din Bacău, Ilinca Istrate.

Pogany, o marionetă de talia unui copilaș,  sinceră, sensibilă, care împarte afecțiune și care seamană foarte mult cu statuia ,,Mademoiselle Pogány” a lui Constantin Brâncuși, s-a împrietenit imediat cu copiii și i-a inspirat pe parcursul celor patru ore petrecute împreună.

Apropierea de copii a fost firească, atmosfera caldă și jocul au permis deschiderea și stimularea creativă în care cele două elemente de bază ale vârstei copilăriei, păpușa și jocul, s-au alăturat și au reunit într-o armonie perfectă munca intelectuală, munca artistică și munca tehnică.

La această activitate au participat ca voluntari și copiii mai mari ai satului, care în anii trecuți erau chiar ei beneficiarii jocurilor și întâlnirilor: Adelina Vizitiu, Alexandru Teriș, Laurențiu Vizitiu, Denis Vataman și Tudor Laslău! Le mulțumim pentru dăruire, răbdare și ne bucurăm să culegem deja roadele dezvoltării responsabilității și interesului pentru comunitate!

Așadar, cu ajutorul celor mari, copiii au învățat să coasă materiale textile, să le asorteze în funcție de textură  și culoare. Au asamblat apoi corpul păpușilor, au descoperit arta mânuirii lor și au plecat acasă cu un camarad nou de joacă, un iepuraș de fetru.

Activitatea face parte din Programul Școală după Școală F.A.P.T- Mai bine împreună!, derulat în Parohia Cernu cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.