În Protoieria Onești, în perioada 16-19 august 2019, 120 de tineri au avut șansa de a redescoperi Adevărul din ei și de a-L potența. Cu binecuvântarea IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Asociația Patmos, prin sectorul de voluntariat al acesteia – Asociația Tinerilor Ortodocși Români Onești, a desfășurat a doua ediție a evenimentului „Tânărul Oneștean”. În cadrul festivității de încheiere au fost decernate diplome colaboratorilor și voluntarilor, înmânate de către părintele inspector eparhial Daniel-Ionel Marari, coordonatorul Biroului de catehizare și activități cu tineretul din cadrul sectorului cultural al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Acesta a transmis dragostea și binecuvântarea IPS Părinte Ioachim pentru tinerii prezenți la acest măreț eveniment din urbea oneșteană.
Anul acesta, semnificația activităților s-a regăsit sub citatul marelui poet și filosof român Lucian Blaga: „Veșnicia s-a născut la sat”. Tineri din Pașcani, Bacău, Vaslui, Sascut și Constanța au răspuns invitației părintelui protoiereu Ioan Bârgăoanu, doamnei Bianca Bolocan, asistent social al Protoieriei Onești, Mariei Cărăușu, coordonator al voluntarilor Patmos – ATOR Onești și Cristianei Chircu, coordonatorul „Tânărului Oneștean” încă de la prima ediție. Proiectul, finanțat de către Consiliul Județean Bacău, a reușit să adune un număr impresionant de voluntari oneșteni, care prin dragostea față de Hristos au luminat Oneștiul cu efervescența emoțiilor lor sfinte și dedicarea de care au dat dovadă.
Prima zi a debutat cu deschiderea oficială, cuvântul părintelui Ioan Bârgăoanu însuflețind entuziasmul participanților. Tema evenimentului și-a decodat mesajul prin perspectivele filosofice și teologice susținute de către pr. Marius Soponaru și domnul prof. univ. dr. Mihai Dan Chițoiu, în cadrul Conferinței susținute la Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” Onești. Cei doi vorbitori au subliniat interdependența dintre veșnicie și sat, punctând importanța conservării identității naționale, care dă culoare unui neam.
Ziua următoare a gravitat în jurul Vânătorii de Comori. Participanții, împărțiți în cinci grupe sub ocrotirea unui sfânt – Sf. Marina, Sf. Kassia, Sf. Hristofor, Sf. Nectarie și Sf. Filip – au dus la bun sfârșit probele desfășurate în diferite locații ale orașului. Regulamentul zilei a prevăzut interzicerea utilizării telefonului, astfel că oaspeții din diverse colțuri ale țării au luat contact direct cu oneștenii, care i-au ajutat să descifreze mesajul ghicitorilor. Ultimul indiciu a condus toate echipele către vârful Rezervației Naturale Perchiu. După o intensă drumeție prin pădure, comoara a fost găsită la poalele Crucii care veghează Valea Trotușului.
„Noema” și „noesis” s-au întâlnit duminică, în inima Sfintei Liturghii, săvârșite la Biserica „Buna Vestire” din Mănăstirea Cașin. Slujba, sub protia părintelui protoiereu Ioan și a unui sobor de preoți oneșteni, s-a bucurat de participarea extraordinară a părintelui arhidiacon Doru Emanuel Pantazi, care a și însoțit grupul de tineri constănțeni. Răspunsurile la strană au fost date de Corul Asociației Patmos – ATOR Onești, în cânt bizantin, sub îndrumarea părintelui Petru Pavel. La prânz, Colegiul Național „Dimitrie Cantemir” Onești a găzduit două sesiuni de ateliere de comunicare, moderate cu iscusință și deschidere de părinții colaboratori ai asociației.
Evenimentul a fost încununat cu cina festivă și Seara Folclorică, ce a avut loc la Restaurantul „Old Friends”. Cu straie populare, printre zâmbete, tinerii și-au confirmat faptul că „Tânărul Oneștean” a legat multe prietenii și a lăsat amintiri deosebite.
Atmosfera a fost îmbogățită de Muzeul Etnografic „Lada cu zestre”, care a creat un spațiu de poveste și anul acesta, prin devotamentul și îngăduința domnului Iustin Lehonschi.
În cadrul festivității de încheiere au fost decernate diplome colaboratorilor și voluntarilor, înmânate de către părintele inspector eparhial Daniel-Ionel Marari, coordonatorul Biroului de catehizare și activități cu tineretul în cadrul sectorului cultural al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
Finalul proiectului s-a bucurat și de prezența părintelui Marian Gliga și a părinților Silviu Andrei Neicu, Valentin Chircu și Alexandru Pânzaru, prieteni și îndrumători ai atorenilor. Participanții au împărtășit câte un gând și, cu emoție, fiecare s-a întors acasă cu determinarea organizării unui eveniment similar. (Cristiana Chircu)