Duminica a VII-a după Rusalii serbată la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

În dimineața zilei de 8 august a.c., în Duminica a VII-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat Sfânta Liturghie arhierească în Catedrala Arhiepiscopală cu hramul „Sf. Cuv. Parascheva” din municipiul Roman.

În cadrul slujbei, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a hirotonit întru diacon pe tânărul Mihai Oprea, pe seama Parohiei Drăgugești din protopopiatul Onești.

Pericopa evanghelică a fost rostită de părintele arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial al Administrației Eparhiale de la Roman.

Acesta a vorbit despre intervenția lui Dumnezeu asupra creației Sale în mod providențial.

Deseori citim în paginile Sfintei Scripturi despre lucrurile minunate pe care Dumnezeu le-a săvârșit fie asupra omului,  fie asupra naturii, fie în general asupra întregii Sale creații; lucru care ne impresionează și rămânem cu un semn de întrebare asupra tuturor acestor intervenții pe care Dumnezeu le face asupra tuturor.  Minunile pe care Hristos le-a săvârșit în special asupra omului sunt cu totul extraordinare. Orbii însă deși nu puteau vedea lumina exterioară, despre care și cu care noi ne călăuzim în fiecare zi, ei erau conduși de lumina interioară.  Dumnezeu ne spune: Lumina care duce spre Mine nu este în afara voastră ci este înlăuntrul vostru. Orbii din Evanghelia de astăzi, călăuziți de această lumină interioară îl urmează pe Hristos îndeaproape.

De asemenea, părintele vicar eparhial a explicat importanța socializării omului cu Dumnezeu prin rugăciune.

Lucrarea de schimbare lăuntrică a ființei omului nu este una ușoară ci este una treptată și care se face cu intervenția lui Dumnezeu și nemijlocita participare a omului. Atingerea lui Dumnezeu este una cu totul binecuvântată. Ceea ce omul verbalizează prin socializare sau prin relaționarea cu Dumnezeu devine cu adevărat ziditor. Pentru că ceea ce se întâmplă dincolo de cuvânt este de la cel rău. Multe dintre dialogurile noastre  pe care le purtăm cu semenii noștri îmbracă forme ale adversității, ale ignoranței, ale agresivității și ale violenței verbale. Ceea ce noi scoatem pe gură în încercarea de a ne face dreptate, de a pune la punct anumite lucruri nu vin de la Dumnezeu. Trebuie să venim la Hristos și să dobândim cunoașterea prin rugăciune. Credința duce la o cunoaștere deplină!

La Sfânta Liturghie oficiată la Roman, alături de chiriarhul locului, s-au aflat preoţi și diaconi slujitori ai Catedralei Arhiepiscopale "Sf. Cuvioasă Parascheva", răspunsurile la strană fiind date de corala „Paraschevi”(pr. Daniel Marari)