Duminica Ortodoxiei serbată la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

21 Martie 2021

În prima duminică din Postul Mare al anului 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a asistat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie ce a fost oficiată la Catedrala Arhiepiscopală din Roman. 

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreafințitul Părinte Ioachim a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, subliniind importanța mărturisirii de credință și a descoperirii vieții în Hristos:

După cum bine știți, am început cu toții osteneala postului pe care trebuie să o împletim cu fapte bune, cu rugăciune și cu tot ceea ce facem pozitiv în viața noastră, pentru ca ea să intre în făgașul ei, adică viața veșnică prin Iisus Hristos, Domnul istoriei. Viața noastră constituie o cărămidă care se adaugă la edificiul spiritual al trupului tainic al Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Ortodoxia nu este decât viață în Hristos și prin Hristos! Lui nu îi putem da decât o viață curată, întrucât noi ne împărtășim din învățătura Sa și apoi prin dezlegarea de păcate din cadrul Sfintei Spovedanii ne împărtășim din Trupul Său. Doar așa, viața noastră devine o experiență pentru celălalt și pentru viața noastră în general, întrucât trebuie să ajungem la ceea ce a trăit Sfântul Apostol Pavel și să spunem, fără să mințim: Viața mea este Hristos!

Cu acest prilej, diaconul Ciprian Chirilă a citit tradiționala Pastorală a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei.

La slujbă au participat numeroși credincioși romașcani. Mulți dintre aceștia au asistat la Sfânta Liturghie în curtea Catedralei „Sf. Cuv. Parascheva”.

Astfel, au fost respectate îndrumările bisericești și regulile impuse de autorităţi în perioada stării de alertă.

De asemenea, în cadrul slujbei, Chiriarhul a citit câteva rugăciuni de dezlegare de păcate precum și rugăciunea pentru încetarea pandemiei cauzate de virusul SARS-Cov2, rugându-se pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Paraschevi” a Catedralei romașcane. (pr. Daniel Marari)