În ziua de pomenire a Dreptcredinciosului Voievod Ștefan cel Mare, 2 iulie 2016, cu binecuvântarea Înalpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, s-a întrunit Cercul Pastoral al preoților din comuna Poduri – Protopopiatul Moinești, la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din satul Valea Șoșii.
Mai întâi, Părintele Protopop Costel Mareș a sfințit Altarul de Vară al parohiei, cu hramul Sfinții Ierarhi Nicolae și Nectarie și Dreptcredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt. Acest edificiu a fost ridicat din dărnicia familiei Apreutesei Constantin și Elena, enoriași ai parohiei, în curtea bisericii.
A urmat apoi Sfânta Liturghie, sub protia părintelui protoiereu Costel Mareș, preoți slujitori fiind: părintele Sorin Bârzu - secretar al protopopiatului Moinești și preoții din comuna Poduri: pr. Vasile Popa - coordonatorul cercului pastoral, pr. Dumitru Parfene și pr. Arpad Corbu (Parohia Poduri), pr. Ciprian Andrioaie (Parohia Prohozești I), pr. Alin-Ionuț Ciobanu (Parohia Bucșești II), pr. Ștefan Pârjol (Parohia Cornet), pr. Codrin Laslău (Parohia Cernu) și pr. Petre Moraru (Parohia Sf. Gheorghe Moinești), fost paroh la Valea Șoșii . Au participat oficialități locale ale comunei Poduri și numeroși credincioși, însoțiți de copii. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul vocal „Sfântul Nectarie” al parohiei Valea Șoșii, format din tinere, membre ale Comitetului Parohial.
În cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie, Părintele Protopop Costel Mareș a vorbit despre Dreptcredinciosul Voievod Ștefan cel Mare al Moldovei, „cel mai mare ctitor de biserici și altare sfinte. Acest voievod sfânt, născut nu departe de aceste locuri, la Borzești, a fost un mărturisitor și un apărător al credinței ortodoxe, în vremuri grele pentru Biserică, când păgânii amenințau însăși ființa neamului românesc. De aceea, ne bucurăm să-l cinstim astăzi pe marele Domnitor moldovean aici, prin Sfânta Liturghie, la care dumneavoastră credincioșii ați dorit să participați, lăsându-vă treburile casei, pentru a face din această zi o sărbătoare. Credem că este lucrarea lui Dumnezeu ca, în ziua de pomenire a unui mare ctitor de Biserici, să sfințim aici un nou loc de rugăciune, acest Altar de Vară, care îi va avea ca ocrotitori pe Sfinții Nicolae și Nectarie, dar și pe Sf. Ștefan cel Mare”. Preacucernicia sa a apreciat apoi râvna și atașamentul credincioșilor pentru Biserică și realizările din ultima perioadă din parohia Valea Șoșii, care au culminat cu noul Altar de Vară și cu lansarea unui CD cu Pricesne, interpretate de Grupul vocal „Sfântul Nectarie” al parohiei, din fondurile obținute sprijinindu-se Școala de Vară a parohiei, care se va deschide peste câteva zile.
În continuare, Pr. Alin-Ionuț Ciobanu de la Parohia Bucșești II a prezentat referatul „Didahiile Sfântului Ierarh Martir Antim, mărturie a predicatorului înflăcărat, a măiestritei stăpâniri a cuvântului în limba română, a culturii teologice şi profane temeinice, a vieţii duhovniceşti, a statorniciei în rugăciune şi cugetare creştină a autorului, a observatorului atent şi critic al patimilor omeneşti şi al degradării vieţii morale în societate”.
Preotul Paroh Ovidiu Daniel Hereș a făcut o scurtă prezentare a activităților desfășurate în ultimul timp în parohie și a mulțumit părintelui protopop pentru sprijin și încurajare, precum și celorlalți preoți și credincioși prezenți pentru participare.
În încheiere, tinerii prezenți au cântat cântece patriotice.
pr. Ovidiu Hereș