În Protoieria Onești a avut loc în zilele de 6 și 7 martie un eveniment dedicat formării părinților și cadrelor didactice care au în îngrijire copii cu dizabilități. Evenimentul s-a desfășurat în contextului proclamării de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anului 2024 ca „An omagial al pastorației şi îngrijirii bolnavilor”.
Activitățile au început în dimineața zilei de 6 martie, la sediul Protopopiatului, unde copiii de la Școala incluzivă din Cartierul 6 Martie Onești, însoțiți de cadrele didactice și de o parte dintre părinții acestora, au confecționat felicitări și mărțișoare specifice perioadei 1-8 martie. Aceștia au fost serviți cu gogoși (Gogoașa bucuriei) și s-au închinat în Capela „Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul”.
Tot în aceeași zi, între orele 17.00-20.00, a avut loc un curs de formare pentru părinți și cadre didactice care au în îngrijire copii cu dizabilități, susținut de rasofora Miriam Dascălu, psiholingvist şi formator în lucrul cu persoanele cu dizabilități, care își desfășoară activitatea în cadrul Fundației „Episcop Melchisedec Ștefănescu” Roman și de părintele Ilarion Mâță, consilier al Sectorului social-filantropic al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
Pe lângă părinți, profesori și învățători, au fost prezenți la acest curs și au luat cuvântul specialiști în domeniu, între care amintim pe doamnele preotese Oana Zaharia - logoped și consilier școlar și Cristiana Nichita - psiholog. Totodată, au mai luat cuvântul părinții copiilor cu dizabilități, aceștia devenind, prin conjunctura în care se găsesc, specialiști în problema cu care se confruntă copilul lor, fiecare explicând situația sa și nevoile cu care se confruntă. Au împărtășit idei și au schimbat între ei numerele de telefon pentru a-și oferi ajutor reciproc și a schimba informații necesare.
A doua zi, părinții, împreună cu copiii, au fost în comuniune euharistică la Biserica „Sfânta Maria Magdalena” din Onești, unde a fost săvârșită Sfânta Liturghie de un sobor de preoți sub protia părintelui protopop Nicolae Zaharia. La finalul Sfintei Liturghii copiii s-au împărtășit și au primit îndemnul de a se împărtăși cât mai des cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos și de a avea credință și nădejde în Dumnezeu, Tămăduitorul sufletelor și al trupurilor. Răspunsurile la strană au fost date de către tinerii A.T.O.R.-eni, coordonați de doamna preoteasă Daniela Țopa.
Scopul acestor întâlniri a fost informarea părinților care au copii cu dizabilități în privința drepturilor legale de care dispun, precum și în privința terapiilor pe care trebuie să le urmeze pentru îmbunătățirea stării copiilor lor. Formatorii și preoții slujitori au încercat să aducă mângâiere acolo unde există întristare și rugăciune acolo unde există deznădejde.
( Pr. Ovidiu Clapa)