În două duminici premergătoare sărbătorii Nașterii Domnului, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, s-a desfășurat a doua ediție a proiectului cultural-misionar „Vin colindătorii”, la Catedrala „Nașterea Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae”-Moinești.
Anul acesta s-au împlinit 215 ani de la ridicarea primei biserici de piatră din Moinești. Duminică, 10 decembrie 2023 a fost și hramul de iarnă al catedralei, aducând cinstire Sf. Ierarh Nicolae al Mirelor Lichiei, iar cu acest prilej, corul „Resurrectio” al elevilor de la Liceul Teoretic "Spiru Haret" au colindat sub bagheta doamnei profesoare Gabriela Biea, cerdincioșii prezenți. La finalul Sfintei Liturghii, la care a participat un sobor de 14 preoți sub protia părintelui protoiereu Costel Mareș, s-a sfințit crucea (ce datează din 1841) și monumentul dedicat tuturor clericilor, ctitorilor, epitropilor și binefăcătorilor adormiți!
Duminică, 17 decembrie, colindătorii au fost un grup de copii formați din elevii de la Clubul copiilor din Comănești, sub coordonarea d-nei Elena Țuglea și copiii Centrului Educațional Phronesis, coordonați de pr. drd. Simion Anăstăsoaie.
„Colindele cuprind toată teologia creștină pe înțelesul tuturor. Ele sunt expresia unor simțăminte dintre cele mai adânci. Sunt un tezaur de mare preț al credinței noastre mărturisitoare, au fost și vor rămână un mijloc de cultivare a frumosului, prin cuvinte frumoase și melodii duioase. Sunt cu adevărat cartea de religie nescrisă a poporului român, păstrată prin viu grai, de la o generație la alta, iar emoțiile simțite în această perioadă pregătitoare pentru luminatul praznic al Nașterii Domnului, ne redau adevărata măsură umană”, a relatat pr. lect. Univ. dr., Daniel Enea.
Colindătorii au primit, după obicei, daruri, numărul beneficiarilor direcți ridicându-se în cele din urmă la peste 100 de copii.
Coordonatorul proiectului a fost părintele lect. univ. dr., Daniel Enea, preot slujitor la catedrala din Moinești.
(Pr. drd. Simion Anăstăsoaie).