Dezvoltare educațională și trăire spirituală în școlile de vară ale Protoieriei Sascut

Având arhiereasca binecuvântare a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în perioada 15-21 iulie 2021, în Parohiile Slobozia Bacău 2, Podu Turcului 1, Drăgușani, Băcioiu și Corbasca din Protoieria Sascut, s-a desfășurat programul Școală de vară, implementat în toate parohiile protopopiatului, prin Proiectul catehetic “Vacanță în tinda Bisericii”.

Activitățile acestui proiect catehetic, aflat sub coordonarea Biroului de catehizare și tineret din cadrul Sectorului Cultural al Administrației Eparhiale, se desfășoară la nivel local prin grija părintelui protopop Vasile Abageru și implicarea preoților parohi din fiecare comunitate, ajutați fiind în acest sens de profesori, educatori, psihologi și voluntari care s-au implicat în programul de activități cultural-catehetice și educativ-recreative.

Pe parcursul întregii perioade, copiii au învățat poezii, cântece și rugăciuni, au vizitat obiective culturale și de referință, fiecare zi fiind organizată astfel încât să îi atragă pe cei mici prin diversele activități și să îi determine să revină pe toată durata desfășurării evenimentului.

Astfel, în Parohia Slobozia Bacău II, Părintele Grama Marian împreună cu doamna învățătoare Tolontan Lenuța au realizat diverse activități catehetice pentru cei 30 de copii participanți. După aceea au fost purtate discuții despre Sfintele Taine ale Bisericii, s-au organizat ateliere de pictură, jocuri în aer liber, toate acestea culminând cu Taina Sfintei Liturghii săvârșite în ziua de prăznuire a Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul.

În Parohia Drăgușani, părintele Negoiță Ionuț a susținut cateheza intitulată “Sfânta Liturghie, parte din noi”, a cântat alături de cei mici, pe care i-a însoțit în pelerinaj la Schitul “Sfântul Alexie”, coordonat de părintele protosinghel Alexie Lazăr, care desfășoară aici o activitate deosebită pastorală, misionară și edilitară. Copiilor le-a fost prezentată cateheza “Sfintele moaște, prieteni vii ai copiilor”. În continuarea activității, a fost invitată doamna kinetoterapeut Lupu Irina care a purtat un dialog cu cei prezenți, în cadrul programului “Mișcarea, parte din viață” și i-a învățat cum pot fi realizate corect exercițiile fizice.

De asemenea, în Parohiile Băcioiu și Corbasca, preoții Spiridon Vasile Arun și Paiu Vasilică au avut grijă ca implicarea și voia bună să nu lipsească nici din activitățile desfășurate de voluntari în aceste comunități, iar cei mici să rămână după această experiență cu amintiri de neuitat.

„Activitățile de acest tip vor continua și în celelalte parohii din Protoieria Sascut pe tot parcursul vacanței de vară și nădăjduim că toți tinerii participanți se vor întoarce în băncile școlii mult mai bogați atât pe plan intelectual, cât și duhovnicesc”, a subliniat părintele protoiereu.

(Apostu Alexandru, asistent social al Protoieriei Sascut)