Constatăm cu dezamăgire și tristețe că în paginile unui cotidian central, în această perioadă când în biserici se predică adevărul Mântuitorului Iisus Hristos și liniștea duhovnicească ar trebui să mângâie sufletele tuturor creștinilor, apare un articol tendențios, neadevărat și defăimător la adresa Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
În legătură cu articolul defăimător la adresa Bisericii apărut în ziarul ”Adevărul”, Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului face următoarele precizări:
1. Spre o corectă informare a opiniei publice, în general, și a credincioșilor noștri, în special, precizăm faptul că lumânările și vânzarea acestora nu au constituit și nu constituie ”o afacere” a Bisericii, așa cum dezinformează autorul articolului de la ”Adevărul”, iar banii nu intră în ”buzunarul ierarhului”, ci în contul Arhiepiscopiei. Conform Legii 103/1992, este dreptul exclusiv al cultelor religioase de a produce și comercializa lumânări, cărți de cult, calendare etc, cu scopul de a susține plata salariilor personalului bisericesc, a impozitelor, a multiplelor activități social-filantropice și culturale, care se derulează la nivel de eparhie și parohie (în Eparhia Romanului și Bacăului există actualmente 43 de servicii și centre social-filantropice, aparținând Bisericii).
Așadar, prin acest text publicat într-un cotidian național, ziariștii iau partea așa-zișilor investitori privați, încurajând activitatea ilegală de producere și vânzare de lumânări, care se face sfidând legislația românească și stimulând evaziunea fiscală.
Din afirmațiile ”unor preoți” să înțelegem că în spatele acestui material se ascunde o legătură cu cei care au înființat structuri bisericești paralele și necanonice în zona Romanului?
2. În ceea ce privește susținerea postului de radio Trinitas și Televiziunea Trinitas, reamintim faptul că acestea sunt cele mai importante mijloace misionare ale Bisericii Ortodoxe Române. Activitatea lor este susținută financiar exclusiv de eparhiile, parohiile și mănăstirile din țară și străinătate, neavând sprijin din reclame sau publicitate, așa cum se întâmplă în cazul altor televiziuni sau posturi de radio. Probabil că deranjează pe unii liniștea și pacea sufletească pe care oamenii le regăsesc în vizionarea postului de televiziune Trinitas și în ascultarea postului de radio.
3. În legătură cu Catedrala de la Bacău, locuitorii băcăuani știu foarte bine - construcția acesteia a început imediat după 1990, ca simbol al libertății de credință și al dragostei față de Dumnezeu a credincioșilor din această zonă a Moldovei. Coordonarea acestei lucrări a fost încredințată Preasfințitului Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul, după hirotonia sa întru arhiereu, care a știut să focalizeze atenția comunității locale și județene asupra acestui reprezentativ lăcaș de închinare care completează, întregește și înfrumusețează arhitectura urbei așezate în apropierea confluenței Siretului cu Bistrița. Catedrala a fost dorită, susținută și iubită de majoritatea cetățenilor băcăuani, iar la final, întreg ansamblul religios va intra în patrimoniul cultural al județului Bacău. Cât privește finanțarea din fonduri publice, sumele alocate au fost acordate în conformitate cu Legea Cultelor 489/2006, care prevede posibilitatea sprijinului financiar de la bugetele locale.
De asemenea, regretăm faptul că, în paginile ”Adevărului”, apare ca semnatar al acestui articol d-l Mircea Merticariu, care se erijează a fi un ”justițiar” al uneia dintre cele mai apreciate instituții ale poporului român, după ce „a fost dat afară din cauza incompetenţei" de la un cotidian local băcăuan, înregistrându-se la adresa sa și o plângere din partea unui ziar din Republica Moldova, pentru ”clonarea” unei publicații de dincolo de Prut.
În concluzie, constatăm cu dezamăgire că acest articol continuă seria celor publicate în presa centrală, cu patimă și dușmănie, la adresa Bisericii Ortodoxe, autorii lui nerespectând deontologia și adevărul pe care mass-media ar trebui să le promoveze.