Dezbateri pe tema „Pentru - Viață” la Parlamentul European

În perioada 18-19 martie 2019, Parlamentul European va găzdui sesiuni de comunicări pe tema „Pentru – Viață” și sprijinirea femeilor în criză de sarcină, în contextul martie,  „Luna pentru Viață”.

          Scopul evenimentului este acela de a oferi șansa de a se realiza schimburi de modele de bune practici dintre România și alte țări europene în ceea ce privește existența și dezvoltarea centrelor destinate femeilor aflate în criză de sarcină, sau a celor abuzate și aflate în imposibilitate de a gestiona o sarcină din punct de vedere medical, psihologic și mai ales spiritual.

          Dorința organizatorilor a fost aceea de a invita reprezentanții a douăzeci și cinci de instituții reprezentative din România, directori de centre de consiliere sau rezidențiale, mame care au fost în criză de sărcină, dând mărturie vie a acestui crud adevăr și persoane cu autoritate decizională care lucrează efectiv la strategii și politici publice „Pentru – Viață”. Toate aceste discursuri vor oferi modele de bună practică și altor reprezentanți din țările europene, prezenți la dezbaterile din cadrul Parlamentului European.

          Din delegația României, din partea Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, va face parte Pr. Ilarion Mâță, Inspector Eparhial în cadrul Sectorului Social – Filantropic. Invitația a fost adresată de către europarlamentarul independent Cătălin Ivan prin Asociația „România pentru Viață”, reprezentantă de Alexandra Nadane.

Din discursul pregătit de pr. Ilarion Mâță, surprindem următoarele aspecte:

„Arhiepiscopia Romanului și Bacăului își propune în permen scurt și mediu să inaugureze mai multe centre de consiliere a femeilor în criză de sarcină în regim ambulatoriu sau rezidențial și să deruleze activități specifice susținerii copilului născut și nenăscut, a mamei și a familiilor creștine tradiționale, mai ales a celor cu mulți copii.

În fiecare an, la data de 25 martie celebrăm vestea cea bună adusă de arhanghelul Gavriil care Fecioara Maria prin care, peste 9 luni, adică pe 25 decembrie, umanitatea va primi în lume venirea ca Prunc și  Mântuitor pe Iisus Hristos. În această zi, în Arhiepiscopia noastră va fi inaugurat  primul centru de consiliere în cadrul Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, județul Bacău, la început în regim ambulatoriu, apoi și cu cazare.

Imediat după acest eveniment, în lunile următoare, la Onești, în cadrul Protopopiatului, va exista un centru de consiliere de zi apoi, după finalizarea lucrărilor de reabilitare a spațiului de cazare, vor exista mai multe spații disponibile femeilor aflate în criză de sarcină și mamelor ce dau naștere copiilor.

Aici există intenția fermă de a crea un telefon permanent la care poate răspune în orice moment al zilei specialiști, medici creștini, angajați sau voluntari ai acestui proiect,

Și în alte 3 protopopiate (Roman, Moinești și Buhuși) vor fi inființate centre de consiliere, cu cazare (la Gârleni – Protopopiatul Buhuși) și fără cazare în celelate instituții, locuri în care vor lucra pentru suportul de specialitate asistenți sociali, psihologi și preoți.

Alte ONG-uri din  Arhiepiscopie și-au exprimat dorința înaugurării unor centre de consiliere în Tg. Ocna prin Asociația „Sf. Anastasia Romana”, la Bacău prin Asociația „Treime de Arhierei” și la Onești prin Asociațiile „Patmos ” și  „Filantropia Oneșteană”, toate funcționând cu binecuvântarea și coordonarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

De menționat faptul că, prin Sectorul Social – Filantropic, toate cele 6 Protopopiate ale Arhiepiscopiei are câte un reprezentant Pro-Viață care realizează activități specifice susținerii femeii aflate în criză de sarcină, a copilului născut și nenăscut și a familiei tradiționale, în fiecare regiune de pe cuprinsul Arhiepiscopiei, acest sector de activitate oferind expertiză tuturor centrelor care vor fi inaugurate în perioada imediat următoare.”