Luni 10 septembrie 2018, la Liceul Teologic ”Episcop Melchisedec” din Roman au început cursurile anului școlar 2018-2019, iar comunitatea educațională a acestui așezământ de studiu a marcat evenimentul printr-o ceremonie specifică, ce a cuprins o slujbă de Te-Deum oficiată de actuali și foști preoți-profesori ai acestei școli, sub protia părintelui arhimandrit Andrei Ioniță, Mare Ecleziarh al Catedralei Arhiepiscopale din Roman.
Asistența formată din elevi, părinți și profesori a ascultat cu emoție cuvântul adresat de către Înaltpreasfințitul Ioachim elevilor seminariști, citit de către părintele Valentin Băltoi, consilier cultural al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
Anii pe care îi petreceți aici sunt apostolatul vostru, sunt cadrul educațional în care aveți șansa de a pătrunde din perspectiva atâtor discipline teologice frumusețea Ortodoxiei și de a retrăi profunzimile cunoștințelor patristice. Toate acestea sunt un tezaur pe care sunteți chemați să-l apărați și să-l valorificați, mărturisind și altora prezența vie a lui Dumnezeu în lume și în inima omului. Asemenea apostolilor, și voi trebuie să învățați cum să hrăniți cu har pe oameni și să dați gust vieții, devenind voi înșivă lumină, hrană, sare și făcându-vă tuturor toate, ca măcar pe unii să-i dobândiți. Aveți marea șansă de a sta în această prestigioasă instituție la masă cu Hristos învățătorul gustând din hrana înmulțită și binecuvântată pe care profesorii v-o împart cu generozitate. Gustați din aceasta și vedeți cât de gustos este Domnul și dați și altora să mănânce.
La sfârșitul ceremoniei religioase au luat cuvântul reprezentanți ai oficialităților locale, între aceștia distingându-se domnul deputat de Roman, Dan Laurențiu Leoreanu, odinioară profesor de matematică în acest liceu, dar și membru al Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, care a evocat importanța învățământului teologic pentru școala românească de după 1990. S-au evidențiat totodată o serie de realizări gospodărești la care s-au implicat autoritățile locale pentru îmbunătățirea condițiilor din școală, cea mai relevantă fiind turnarea unui nou covor asfaltic în curtea seminarului. S-au menționat și o serie de deziderate ale conducerii școlii ce vizează noul an școlar, atât în sfera provocărilor educaționale, cât și în cea a realizărilor gospodărești, de dorit într-un an cu dublă semnificație, în 2018, pe lângă Centenarul Statului Național Român, școala teologică romașcană celebrând 160 de ani de existență a Seminarului Teologic ”Sfântul Gheorghe” Roman. La final, părintele director a adresat mulțumiri Ierarhului și invitaților:
Mulțumim chiriarhului nostru, Înaltpreasfințitul Ioachim, pentru că este alături de școală de fiecare dată când îi cerem suportul ori povața, și pentru minunatele cuvinte cu care ne-a îmbărbătat în cuvântul său să mergem pe calea misiunii noastre, de a cultiva valori într-o școală de tradiție, în care știința și credința se înmănunchează într-un fascicul iradiant atât pentru zona jurisdicției canonice a ierarhului de la Roman, cât și pentru învățământul teologic românesc în general. Totodată le mulțumim reprezentanților autorităților locale, cu precădere domnului Dan Laurențiu Leoreanu, care ne-au arătat odată în plus că familia școlii teologice romașcane este înconjurată de respect și o oarecare admirație pentru etosul pe care îl promovează.