Deschiderea anului școlar 2022-2023 la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” Roman

Luni 5 septembrie 2022 a avut loc în Paraclisul „Sf. Gheorghe” din Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” Roman deschiderea anului școlar 2022-2023. La eveniment au participat reprezentanți ai Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și ai autorităților naționale, județene și locale.

Slujba de Te-Deum la începutul anului școlar a avut loc sub protia pr. arhim. Andrei Ioniță, delegat al Centrului eparhial, însoțit de preoți profesori din instituția de învățământ seminarial romașcan. La sfârșitul slujbei, la care au asistat elevi, părinți și dascăli din liceu, pr. arhimandrit a dat citire unui cuvânt de binecuvântare din partea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Ioachim, adresat comunității educaționale a liceului aflat sub ascultare canonică de Chiriarhul Romanului și Bacăului. Adresându-se elevilor aflați la începutul unui an în care sunt chemați să sporească în știință și în duh, Înaltpreasfinția Sa a precizat: „Tinerii care se formează sub aripa protectoare a Bisericii și care își hrănesc mintea și inima din cuvintele nemuritoare ale Evangheliei, trebuie să fie următori ai apostolilor și misionari pentru vremurile de astăzi, actualizând mesajul hristic pentru a hrăni și călăuzi sufletele creștinilor în contextul noilor mutați culturale și religioase actuale. De aceea îi îndemnăm pe tinerii care urmează cursurile Liceului Teologic să asimileze cu responsabilitate învățăturile dascălilor lor, pentru ca prin efortul misionar pe care îl vor desfășura în societate, să mărturisească pe Hristos și să fie factorii care să semene între oameni pacea și concordia, adevărul și dreptatea”.
La eveniment au participat dl. Deputat Dan Laurențiu Leoreanu, d-na Inspector Școlar General Adjunct al județului Neamț Dana Lăcrămioara Păiuș, dl. Primar al Municipiului Roman Leonard Achiriloaei, dl. Inspector Școlar Mihai Giosan, iar din partea Consiliului Local al Municipiului Roman dl. Ionuț Corbu, d-na Elena Chelmuș, precum și reprezentantul primarului în Consiliul de administrație al unității, dl. Vasile Munteanu. Din partea Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului au participat la eveniment pr. consilier cultural Valentin Gheorghe Băltoi și pr. inspector Daniel Ionel Marari.
Discursurile reprezentanților autorităților prezente au dat expresie speranței în venirea unui an școlar plin de reușite pentru elevii seminarului romașcan, elevii mulțumind oaspeților prezenți prin vocea șefului promoției 2022, tânărul Alexandru Enachi.
„Cu speranța că Bunul Dumnezeu va ocroti comunitatea străvechii instituții de învățământ teologic, elevii și profesorii Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” Roman aduc cele mai alese gânduri de recunoștință Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, pentru purtarea de grijă și încrederea investită în echipa seminarului romașcan, așa încât, sub oblăduirea Bisericii, produsul educațional al acestei școli să fie unul de calitate, în acord cu îndemnul scripturistic: fiți desăvârșiți, după cum și Tatăl vostru cel ceresc este desăvârșit! (Matei 5, 48)”, a precizat părintele director.