Preoți și numeroși credincioși romașcani au fost prezenți în după amiaza zilei de joi, 13 aprilie, la Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, luând parte la slujba Deniei celor 12 Evanghelii, ce a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.
În Catedrala Arhiepiscopală de la Roman a fost oficiată în după amiaza zilei de joi, 13 aprilie a.c. slujba Deniei din Sfânta și Marea Vineri, numită și a celor 12 Evanghelii.
Una dintre cele mai impresionante, tulburătoare și expresive slujbe religioase, Denia celor 12 Evanghelii, a fost săvârşită de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, alături de soborul preoților și diaconilor slujitori în sfântul locaș mușatin.
Ca și în anii anteriori, imediat după citirea Evangheliei a cincea, în sunetul clopotelor, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a purtat în procesiune, pe umeri, Sfânta Cruce de la intrarea în catedrală și până în mijlocul acesteia, fiind apoi așezată spre închinare pentru clerici și mireni.
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a explicat pericopele evanghelice citite în Sfânta şi Marea Joi, vorbind despre starea societății actuale.
„Am putea numi Sfânta şi Marea Joi ziua paradoxului istoriei, deoarece, înainte ca Mântuitorul-Hristos să fie dat în mâinile oamenilor păcătoşi pentru a fi judecat şi apoi osândit la moarte prin răstignire, acum se pun faţă în faţă ingratitudinea şi iubirea. Ingratitudinea vânzătorului Iuda Iscarioteanul care, după ce s-a tocmit să vândă pe Hristos cu 30 de arginţi (cf. Matei 26, 15), a participat la pregătirea ultimului Paşte împreună cu Cel pe care Îl urmase mai bine de trei ani pe drumurile Ţării Sfinte şi s-a împărtăşit din prima liturghie săvârşită de Însuşi Mielul lui Dumnezeu, Care s-a dat pe Sine din iubire pentru viaţa şi mântuirea lumii (cf. I Corinteni 11-23, 24). Mântuitorul nostru Iisus Hristos, în atotştiinţa Sa şi potrivit planului Său stabilit din eternitate, ştiind că va muri de o moarte înfricoşătoare, a prevenit pe apropiaţii Săi că va suferi batjocură şi răstignire şi că va fi abandonat de toţi. Ajuns la acest moment El a dat nişte consemne testamentare prin care dovedeşte încă o dată iubirea neţărmurită pe care o are pentru lume”, a subliniat Ierarhul.
Urcușul duhovnicesc spre sărbătoarea Învierii Domnului va continua, la Catedrala din Roman, și vineri, 14 aprilie, cu slujbele religioase specifice acestei perioade prepascale.
(Pr. Daniel Marari)