Denia celor 12 Evanghelii, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

05 Aprilie 2018

Numeroși credincioși și pelerini au participat joi, 5 aprilie, la Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, la slujba Deniei celor 12 Evanghelii oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim.

În Catedrala Arhiepiscopală din Roman a fost oficiată în seara zilei de 5 aprilie 2018 slujba Deniei din Sfânta și Marea Vineri, numită și a celor 12 Evanghelii.

 Una dintre cele mai impresionante, tulburătoare și expresive slujbe religioase, Denia celor 12 Evanghelii a fost săvârşită de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, alături de soborul preoților și diaconilor slujitori în sfântul locaș mușatin.

Ca și în anii anteriori, în timpul Antifonului al XV-lea, în dangătul clopotelor, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a purtat în procesiune pe umeri Sfânta Cruce, pe care este pictată răstignirea Mântuitorului Iisus Hristos, purtând-o în mijlocul bisericii și apoi fiind așezată spre închinare pentru clerici și mireni. Urmând modelul ierarhului, toți cei prezenți, preoți și credincioși și-au plecat genunchii închinându-se și rugându-se la picioarele ”Celui ce a spânnzurat pământul pe ape”.

  În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a explicat textele Sfintei Scripturi din seara aceasta, pericopele evanghelice, care alcătuiesc un tablou complet al Sfintelor Pătimiri ale Mântuitorului, culminând cu răstignirea și moartea Sa pe Cruce și a vorbit despre starea societății actuale. Urcușul duhovnicesc spre sărbătoarea Învierii Domnului va continua, la Catedrala din Roman, și vineri, 6 aprilie, cu slujbele religioase specifice acestei perioade.

(pr. Daniel Marari)