Delegație de la Centrul eparhial Roman, în vizită la Cahul

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, o delegație din cadrul Centrului eparhial de la Roman, condusă de părintele Arhim. Pimen Costea, vicar eparhial, a răspuns invitației făcute de Preasfințitul Părinte Veniamin Goreanu, Episcopul Basarabiei de Sud, de a vizita Centrul eparhial de la Cahul, în ziua de joi, 7 aprilie 2022.

Vizita a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii la Mănăstirea „Sfânta Treime” din satul Roșu, din apropierea Cahului, unde părintele Arhim. Pimen Costea a rostit cuvânt de învățătură pentru cei prezenți, subliniind importanța întrupării Mântuitorului Hristos, dar și rolul Maicii Domnului în iconomia mântuirii omului. Totodată, a îndemnat credincioșii la întărirea credinței în aceste vremuri tulburi, asigurându-i de sentimente frățești din partea credincioșilor romașcani și băcăuani, amintind de o veche legătură dintre cele două eparhii, respectiv de păstorirea vrednicului de pomenire episcop Melchisedec Ștefănescu atât în Cetatea Albă și Ismail, cât și la Roman. La sfârșitul slujbei, părintele Arhim. Andrei Ioniță a oferit Preasfințitului Părinte Veniamin, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, o icoană cu Sf. Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Eparhiei Romanului și Bacăului și a întregii Moldove. Preasfințitul Părinte Veniamin a transmis mulțumiri ierarhului de la Roman pentru dar și pentru susținerea pe care o arată față de Episcopia Basarabiei de Sud.

După întâlnirea de la Centrului eparhial, însoțiți de Preasfințitul Veniamin, membrii delegației au vizitat Biserica „Sf. Dumitru și Sf. Dionisie” din Cahul, aflată în construcție, șantierul de la Ghioltosu, Mănăstirea „Înălțarea Domnului” din satul Stoianovca (Țiganca), unde au ținut un moment de reculegere în Cimitirul eroilor români, în număr de 1020, care și-au pierdut viața în al Doilea Război Mondial sub armele rusești, în apropierea Prutului, cimitir care se află în incinta mănăstirii. A urmat vizitarea bisericii aflate în construcție de la Cania.

Mulțumim pe această cale, Preasfințitului Părinte Veniamin Goreanu, care ne-a oferit posibilitatea de a lua cunoștință cu o altă realitate a vieții bisericești, deloc ușoară, dorindu-i sănătate și realizări în planurile curajoase pe care și le-a propus și misiunea grea de peste Prut. (Monahia Dionisia Schiopu)