Debutul parteneriatului franco-român socio-cultural pe Valea Oituzului

În data 24 aprilie 2023, o delegație formată din 24 de membri ai Asociației franceze Amitié Roumaine Saint-Leu-la–Forêt a fost prezență la mai multe evenimente în cadrul proiectului franco-român, implementat în colaborare cu Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, Primăria Oituz și școlile din această comună, pentru dezvoltarea componentei socio-educaționale și culturale a elevilor din unitățile de învățământ, dar și a centrelor sociale din cadrul Asociației de la Hârja, proiect ce se va derula pe o perioadă de 3 ani.

Evenimentul a debutat la Căminul cultural din comuna Oituz, cu  prezentarea  spectacolului  francofon de către elevii  celor două școli gimnaziale ale comunei  Oituz.

Preotul Paroh Simeon Purice de la Parohia Grozești Oituz, a prezentat istoricul Văii Oituzului și contextul implicării trupelor franceze în Primul Război Mondial. Au urmat alocuțiuni din partea mai multor instituții publice. Prin reprezentanții Guvernului României, Prefecturii Bacău și Primăriei Oituz.

În partea a doua zilei, delegația franceză cu o parte din autoritățile locale și centrale au vizitat la Hârja Complexul de servicii socio-educaționale și de recuperare pentru copii și Complexul de servicii socio—medicale pentru persoane vârstnice, servicii coordonate de Prof. Dorica Buță (direcor al Școlii 1 Oituz) și Ana Butucaru (psiholog în cadrul asociației de la Hârja).

Punctual, la Hârja,  s-a analizat în detaliu proiectul ce are ca scop învățarea și consolidarea limbii franceze de catre copiii de pe Valea Oituzului, prin metode ludice, în cadrul atelierelor de învățare a limbii franceze și de creație, precum: atelierul de lut în franceză, teatru francofon, gastronomie tradițională (franțuzească și românească), atelierul de creație (pictură, desen, colaje, atelierul artistic (muzică și dansuri populare). Tematica acestor ateliere se va axa pe gastronomia tradițională, finalizandu-se cu o broșură/ carte de bucate bilingvă, cu specificul celor două zone (Oituz și Val-d'Oise).

La intoarecere, membrii asociației franceze au luat contact cu realitatea istorică, vizitând Cimitirul eroilor de la Oituz și Parohia Ortodoxă Grozești, gazdă fiind pr. Simeon Purice.

Asociația Franceză Amitié Roumaine Saint-Leu-la–Forêt are o experiență de 30 de ani în implementarea activităților de același gen în România.

Specificam faptul că localitatea Saint-Leu-la–Forêt face parte din regiunea pariziană, Val-d'Oise.

(Pr. Ilarion Mâță)