Cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, sâmbătă, 27 octombrie 2018, în ziua pomenirii Sfântului Cuvios Dimitrie Basarabov, elevii premiați la Concursul județean de creaţie plastică şi literar-religioasă „LUMINA DIN CĂLIMARĂ” au primit încă un dar de suflet din partea Protoieriei Bacău, o excursie la mănăstiri nemțene și la Lacul Roșu.
La început de drum, elevii au primit binecuvântarea pentru călătorie din partea părintelui Busuioc Costică, protopop de Bacău. Călătoria a avut un prim popas duhovnicesc la biserica „Sfântul Ioan Domnesc” din Piatra Neamț, veche ctitorie ștefaniană, unde elevii, însoțiți de profesorii de religie Petrescu Ionela-Livioara, Mărcuță Mioara, Plăeșu Teodora, Nechita Adrian-Viorel și părintele Lucinschi Răzvan, au participat la slujba Sfintei Liturghii și s-au închinat la sfintele moaște ale Sfântului Proroc Ioan Botezătorul și ale Sfântului Gheorghe Pelerinul.
Pelerinajul a continuat apoi la mănăstirea Bistrița Neamț, unde elevii s-au rugat la icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana și au închinat gând de recunoștință domnitorului Alexandru cel Bun. Cheile Bicazului, Lacul Roșu și barajul de la Bicaz au constituit fiecare noi prilejuri de bucurie sufletească pentru elevii participanți la excursie. La întoarcere, ne-am oprit la vechea ctitorie a domnitorului Alexandru Lăpușneanu de la mănăstirea Pângărați. Aici am asistat la slujba vecerniei și ne-am închinat în biserica cu hramul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie.
La întoarcere, copiii au mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim și Protopopiatului Bacău pentru purtarea de grijă iubitoare și pentru darurile de suflet primite și au promis că și anul viitor vor participa la concurs.
Concursul județean de creaţie plastică şi literar-religioasă „LUMINA DIN CĂLIMARĂ” este organizat anual de Protopopiatul Bacău în parteneriat cu ISJ Bacău, în cadrul Simpozionului „Cultul Sfintei Cuvioase Parascheva în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului”. În acest an, la a V-a ediție a concursului, au participat 540 de elevi din Protopopiatele Bacău, Roman, Moinești, Buhuși, Sascut și Onești.
Prof. Adrian-Viorel Nechita (Colegiul Național Pedagogic „Ștefan cel Mare” Bacău)