Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în perioada 30 iulie - 6 august, în parohiile Poiana, Țepoaia, Vultureni, Huruiești II, Blaga, Urechești I, Rădoaia și Șendrești din Protoieria Sascut, s-a desfășurat proiectul de tip Școală de vară, “Vacanță în tinda Bisericii”, ediția a IV-a.
Parohiile Poiana, Țepoaia și Vultureni, la invitația gazdelor pr. Muche Domide, pr. Apetrei Liviu-Ionuț și pr. Andronache Mirel, au avut bucuria de a primi vizita Caravanei ASCOR.
Tinerii voluntari s-au întâlnit cu cei 50 de participanți din aceste comunități, unde, prin intermediul diferitelor ateliere în care au fost implicați, au încercat să răspundă întrebării: “Este tinerețea timpul marilor alegeri?”.
Discuțiile au avut în prim plan importanța citirii Sfintei Scripturi și evitarea alegerilor greșite care pot influența dezvoltarea armonioasă a unui adolescent.
De asemenea, întâlnirile copiilor din cadrul taberei de vară au presupus numeroase activități educative, jocuri în aer liber, diferite concursuri și altele asemenea.
În Parohia Huruiești II, părintele Ovidiu-Dumitru Căldăraru a implicat copiii din comunitatea păstorită de dânsul în diferite activități foarte bine organizate după cum urmează: fiecare zi a debutat cu rostirea rugăciunii, jocuri de cunoaștere, întreceri sportive, vânătoare de comori, diferite discuții pe teme actuale (“Temerile noastre. Cum le depășim?”), ateliere de pictură, jocuri ale copilăriei, participare la Taina Sfântului Maslu.
Părintele Lăcătușu Vasile de la Parohia Blaga, alături de cei 48 de copii și 10 voluntari din această zonă, au petrecut timp de calitate la această ediție a școlii de vară, desfășurând activități diverse: activități tip STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică) prin care au făcut conexiune între ceea ce au studiat la școală și lumea înconjurătoare. Totodată, au participat la diferite discuții pe teme religioase (“Rugăciunea în viața noastră”, “Învățăm să deschidem Sfânta Scriptură”, “Călătorim cu Maica Domnului”), dar și la activități recreative: jocuri în curtea bisericii, târgul de limonadă, Mask-up, aventuri în parcul de distracții etc.
La final, cu ajutorul domnului primar Savin Gabriel, cei mici au beneficiat de o excursie la Mănăstirea “Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”, unde au poposit timp de 2 zile și prin bunăvoința părintelui stareț Daniel, au participat la toate activitățile mănăstirii, atât gospodărești, cât și de rugăciune.
În Parohia Urechești I, școala de vară, prin implicarea părintelui Fera Gelu, a adus bucurie pe chipurile celor mici care au realizat multe activități cu un bogat caracter duhovnicesc: împreună au rostit Paraclisul Maicii Domnului, au străbătut pas cu pas satul natal pentru a-l cunoaște mai bine, au participat la ateliere de pictură și desen, iar la final au realizat un picnic unde au dezbătut diverse subiecte potrivite vârstei lor, acumulând astfel cunoștințe din diferite domenii.
În Parohia Rădoaia, proiectul cultural “Școala din vatra satului” a strâns un număr de 25 de copii și 3 voluntari. Activitățile s-au desfășurat în biserica parohială, casa praznicală și curtea bisericii, copiii bucurându-se de diversele activități recreative (desen, întreceri sportive, pictură, ateliere de creație, cateheze tematice).
La finalul acestei perioade, cei mici au participat la Sfânta Liturghie, iar mai apoi au primit Taina Sfintei Euharistii.
Părintele Filimon Daniel de la Parohia Șendrești a implicat în activitățile din tinda Bisericii un număr de 21 de copii, bucurându-le sufletele prin participarea la Sfânta Liturghie, concursuri sportive, cântece religioase și o excursie la Grădina zoologică din Bârlad.
Pr. Ionuț-Alexandru Apostu