În perioada noiembrie 2017-iunie 2018 în pridvorul Bisericii „Sfinții Voievozi” din Roman au fost organizate ore de pregătire la Limba și literatura română, Matematică și Istorie, pentru elevii romașcani ce au dorit să se pregătească suplimentar în vederea obținerii unor rezultate foarte bune cu prilejul susținerii examenelor naționale.
susținerii examenelor naționale. Acest proiect educațional-filantropic, „Școala din tinda bisericii”, a debutat în anul școlar 2016-2017 și este implementat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim.
Astfel, săptămânal, pe parcursul anului școlar 2017-2018, în zilele de luni, marți, miercuri, joi și vineri, în pridvorul bisericii, câteva cadre didactice care își desfășoară activitatea la Colegiul Național „Roman Vodă”, Școala „Al. I. Cuza” din Roman sau la Școala Gherăiești au împărtășit din experiența și elocința lor cunoștințe necesare asimilării corecte a materiei din programa școlară la disciplinele de concurs de către cei 67 de elevi romașcani înscriși. Aceste ore de pregătire au fost oferite de către cadrele didactice în mod gratuit, iar atmosfera din timpul ședințelor a fost una relaxantă și antrenantă.
Bucuria preoților care slujesc în această biserică este mare atât pentru faptul că au putut contribui la acest proiect educațional, cât și pentru faptul că tinerii care au beneficiat de aceste ședințe au obținut note foarte bune la examenul de Capacitate și, cu siguranța, vor obține și la cel de Bacalaureat.
Cu puține resurse materiale, dar cu voință și entuziasm din partea cadrelor didactice și a elevilor s-a putut finaliza și cea de-a doua ediție a „Școlii din pridvorul bisericii” împlinind prin aceasta o datorie de suflet pe care o avem față de înaintașii care au slujit la acest sfânt chivot închinat Sfinților Arhangheli, știut fiind faptul că în curtea Bisericii Albe din Roman a existat o școală în care tinerii se îndeletniceau cu învățarea disciplinelor teologice și laice, printre elevi numarându-se si marele agronom Ion Ionescu de la Brad.
Mulțumim pe această cale cadrelor didactice care au jertfit din timpul lor pentru a fi alături de tineri, împlinind prin aceasta ceea ce se pricep să facă mai bine: să educe, să formeze, să modeleze, să creeze deprinderi. Prin efortul lor ele au adus un prinos de mulțumire lui Dumnezeu pentru darurile pe care Hristos-Învățătorul le-a revărsat cu generozitate peste ființa lor binecuvântată.
Amintim cu recunoștință numele acestor formatori: Ostafe Aurora (Matematică)-Școala generală „Al. I. Cuza”, Romano Gabriela (Limba și literatura română)-CNRV, Băltoi Mihaela (Limba și literatura română)-CNRV și nu în ultimul rând pe Bejan Ana - Maria (Istorie) - Școala Gherăiești.