Părintele Constantin a terminat de restaurat biserica din Stănești. Ajutat de enoriași, preotul a înnoit locașul de rugăciune în care își găsesc liniștea sufletească toți credincioșii din zonă. Luminătoare a conștiințelor ortodoxe de aproape două veacuri, biserica „Adormirea Maicii Domnului” avea nevoie de o „haină nouă”, dat fiind faptul că vicisitudinile vremurilor și-au lăsat amprenta, iar patina timpului este necruțătoare.
Pentru ca lucrurile să meargă și mai bine, părintele de la Stănești a luat binecuvântare arhierească de la episcopul Ioachim Băcăuanul și a purces, în anul 2008, la ridicarea unui așezământ social-filantropic dotat cu toate cele necesare și chiar mai mult.
„În incinta așezământului avem un paraclis, o bucătorie, o sală de studiu și biblioteca parohială”, a explicat preotul Florariu. Cum soția este expert în computere, părintele s-a gândit că ar fi bine pentru copii nevoiași din sat și nu numai, să aibă un loc în care să deslușească tainele calculatorului. Astfel, sala de studiu a transformat-o într-o adevărat clasă de informatică, ajutat de o fundație norvegiană.
„Ideea unei săli dotate cu computer a plecat de la faptul că soția lucrează în domeniu IT. De asemenea, faptul că unii copii din sat nu au posibilități să-și cumpere un calculator, iar astăzi, după cum se știe, dacă vrei să te angajezi undeva ai nevoie de un minimum de experiență în domeniul computerului. Ori prin această sală, încercăm să venim în ajutorul tinerilor noștri”, a explicat părintele.
Un alt motiv pentru care s-a implicat în acest proiect inedit este și faptul că își dorește ca toți elevii din sat să înțeleagă valoarea și rostul adevărat al acestor instrumente indispensabile omului modern.
„Pe lângă minimul de cunoștinte, îmi doresc să-i instruim pe copii în acest domeniu, adică să înțeleagă utilizarea computerului nu doar pentru jocuri, ci și pentru ceva util, respectiv programe și proiecte în diferite domenii de activitate ale vieții”, a mai adăugat el.
Cum comunitate parohială nu înseamnă doar generația tânără, preotul de la Stănești este convins că și vârstnicii își vor găsi timp pentru a veni la calculatoarele din curtea bisericii. Dacă nu pentru a învăța, cel puțin pentru a comunica prin internet cu copii și nepoții plecați peste hotare.
„Avem mulți fii ai satului la muncă în străinate. De aceea ne-am gândit șI la faptul că, prin accesarea internetului de la parohie, aș putea să le facilitez oamenilor din sat și o întâlnire cu cei plecați peste hotare”, a adăugat preotul Florariu.
Să fie spre învățătură și folos tinerei generații, care trebuie să-și amintească de faptul că primele lecții de viață, cultură și educație se iau în tinda bisericii, de unde altădată începea și școala.