Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în contextul „Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și al „Anului comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”, la sediul Protopopiatului Onești s-au organizat în zilele de 27 și 28 noiembrie 2023 și de 12 februarie 2024, 3 module de formare a preoților din protopopiat în scopul îngrijirii și pastorației copiilor cu dizabilități și a familiilor acestora.
Ședințele de formare au fost organizate de către Sectorul Social-Filantropic al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și au avut tema „Rolul preotului în relaționarea cu familiile, copiii și tinerii cu dizabilități și familiile acestora”.
Formatorii primelor două module au fost preacucernicul părinte Ilarion Mâță, consilier al Sectorul Social-Filantropic al Administrației Eparhiale și rasofora Miriam Dascălu, psiholingvist şi formator în lucrul cu persoanele cu dizabilităţi. În cadrul acestor ședințe au fost tratate următoarele subiecte: pastorația preotului în familiile unde există persoane cu dizabilități; perspective biblice și pastorale asupra dizabilităților; acceptarea și integrarea lor în biserică; aspecte privitoare la îngrijirea duhovnicească a persoanelor cu dizabilități – spovedirea și împărtășirea lor; ajutorul pastoral acordat părinților; abordarea psiho-medicală a dizabilităților, nevoi, așteptări și integrarea lor în diferite cadre de viață, precum și alte contexte care necesită prezența preotului.
Cel de al III-lea modul a fost susținut de părintele Aurel Cârlan din Bacău, psiholog clinician și psihoterapeut, și a avut tema „Depresie și anxietate”.
Scopul acestor cursuri este de a iniția preoții în cunoașterea dizabilităților din punct de vedere psihologic, teologic și pastoral, iar la finalul acestor cursuri preoții să fie pregătiți să-și asume, atât în cadrul slujbelor, cât și prin acțiuni de ajutorare, printre enoriașii lor, familiile cu copii sau adulți cu dizabilități.
(Pr. Ovidiu Clapa)