Cursuri de formare pentru animatorii taberelor și școlilor de vară organizate de Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”

În perioada 23-26 iunie, un grup de 13 tineri alcătuit din studenți ai Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” - Specializarea Asistență Socială și ai Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice Iași - Specializarea Comunicare și Relații Publice, au participat la un team-building pentru organizarea mai multor tabere și școli de vară dar, mai ales pentru tabăra:  „Satul românesc văzut prin ochii copilăriei. Vatra satului vs rețelele de socializare" ce va avea loc în perioada 29 august-2 septembrie. 

Pentru voluntari, viitorii animatori ai taberelor, este a doua sesiune de formare, după cea din luna mai de la Iași, din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” atunci când, Trainerul Raj Vasile Bostan, formator în cadrul Departamentului de Tineret și Misiune al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, s-a întâlnit cu tinerii coordonatori pentru sesiuni de team-building și activități de formare a grupului de animatori.

În perioada 23-25 iunie, grupul de tineri voluntari de la Iași care au deja experiența implicării și în alte tabere sau școli de vară, au pregătit cu trainerul Raj Vasile Bostan și cu părintele Ilarion Mâță, Președintele Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja” programul și atelierele care vor fi implementate pe parcursul acestei perioade de vacanță.

Au fost "zile de foc" , solicitante, pline de activități palpitante. Pe parcursul celor trei zile, tinerii au participat la activități de cunoaștere, întocmirea în detaliu a programului taberei, întreceri sportive, ateliere de olărit, pictură, fabricare de lumânări decorative, teatru și literatura, croșetat, dar au avut ocazia de a se implica și în activitățile administrative ale complexului rezidențial, participând la atelierul de brutărie, la plivit în solar.

Am poposit pe tărâmul tinereții veșnice în după-amiaza zilei de 23 iunie. Am început această lucrare cu o rugăciune, având bucuria de a participa la Vecernia Hramului Parohiei Bogdănești împreună cu părintele Ilarion Mâță și  părintele Petru Pavel (preoți slujitori ai Asociației Sfântul Voievod Ștefan cel Mare din Hârja). După prezentarea centrului și cuvântul de bun-venit susținut de gazda noastră, ne-am întâlnit în sala de ședințe unde am stat până la miezul nopții, reușind să conturăm programul taberei.

Ziua de 24 iunie a început de dimineață;fiind o zi de sărbătoare, ne-am adunat cu mic cu mare pentru a participa la praznicul Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. Răspunsurile la strană au fost date de tinerii voluntari. Cuvântul de învățătură a fost ținut de Raj Bostan, trainer în cadrul Departamentului de Tineret al Arhiepiscopiei Iașilor. Pe 24 iunie este celebrată în calendarul popular Sărbătoarea Sâzienelor și Ziua Internațională a Iei, prilej cu care Lucian Ciohodaru a pregătit o prezentare despre legătura dintre credință și tradiție.

După-amiaza a continuat cu jocuri sportive facilitate de voluntari, participanții fiind beneficiarii centrului de zi pentru copii din Hârja. La finalul zilei, tinerii au mers pe malul râului Oituz.

Ziua de 25 a început de dimineață, având bucuria de a participa la programul liturgic al centrului, săvârșind Acatistul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și Rugăciunile de dimineață. Această zi a fost cea mai plăcută, deoarece ne-am împărțit pe ateliere,având ocazia să dobândim noi aptitudini. Au fost organizate ateliere de fabricat lumânări, de pregătit pâine, de croșetat, de pictură, de olărit, de teatru, de plivit în solar. După-amiază am vizitat împrejurimile, mergând la cimitirul eroilor din Poiana Sărată și urcând puțin pe munte. Activitatea s-a încheiat cu o seară de socializare împreună cu familia părintelui Ilarion unde am desfășurat activități de sudare a echipei și am concluzionat aceste trei zile. Abia aștept să revin în acest colț de rai. Mulțumim tuturor persoanelor care au făcut posibilă venirea noastră și pentru că au avut încredere în noi. (Lucian Ciohodaru - Coordonator tabere Hârja, Student Anul II al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” - Specializare Asistență Socială)

***

Beneficiarii taberi din perioada 29 august - 2 septembrie 2019 sunt copiii Centrelor de zi din toate eparhiile Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și din Mitropolia Basarabiei.

În contextul Anului omagial al satului românesc, proiectul își propune să trezească în sufletul copilului contemporan dragostea față de valorile tradiționale ale satului românesc, să ofere o alternativă eficientă și autentică a valorizării timpului liber și să adune la vatra satului viitorii adulți care nu mai pot gusta din bucuria sezătorii, a horei sau altor tradiții care aproape au dispărut în satul românesc.

Beneficiarii celor 13 centre de zi pentru copii din Mitropolia și Moldovei și Bucovinei și din Mitropolia Basarabiei vor ajunge la Hârja, un sat pitoresc de munte de pe Valea Oituzului, județul Bacău, acolo unde locuitorii au luptat pentru libertatea și credința neamului strămoșesc în ambele războaie mondiale, satul fiind incendiat în ambele conflagrații. Jertfa locuitorilor și credința sătenilor reprezintă un model viu pentru tinerii contemporani.

În exceastă experiență, copiii participanți vor cunoaște în detaliu specificul satului românesc și  vor avea posibilitatea de a renunța preț de câte zile la utilizarea dispozitivelor electronice pentru a trăi copilăria așa cum se cuvine, prin joacă, drumeții, activități gospodărești și implicarea în viața de zi cu zi a satenilor din localitate.

Nu în ultimul rând, în cadrul taberei de vară, va fi organizată Olimpiada  Centrelor de zi pentru copii „Copilul de astăzi și satul românesc”, prin care aceștia vor putea pune în valoare creația, artă și spiritualitate satului românesc, prin munca în echipă și lucrările individuale la secțiunile: desen, poezie, eseu, port tradițional, dans, cântec popular și spiritualitate.