Curs de formare didactică pentru incluziunea elevilor cu cerințe educaționale speciale, la Onești

Joi, 4 aprilie, la propunerea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, cadre didactice ce predau disciplina Religie, dar și alte discipline în școlile din Municipiul Onești și din împrejurimi au participat la un „Curs de formare pentru incluziunea elevilor cu cerințe educaționale speciale”.

Cursul, la care a luat parte și părintele protoiereu Nicolae Zaharia, a fost susținut de rasofora Miriam Dascălu, psiholingvist și formator în lucrul cu persoanele cu dizabilități, la sediul Protoieriei Oneşti. Tulburările de spectru autist (TSA) au reprezentat principala dizabilitate vizată.

Întâlnirea a debutat cu prezentarea celor de faţă, care şi-au mărturisit așteptările pe care le au de la un astfel de curs și au vorbit despre interacțiunea pe care au avut-o cu elevi ce prezintă cerințe educaționale speciale și despre problemele pe care le întâmpină în actul educațional.

Maica Miriam a definit conceptul de „dizabilitate”, a explicat ce este autismul, cum trebuie el perceput și a prezentat modalități de lucru pe care profesorii le pot implementa în sala de curs pentru a facilita integrarea în învățământul de masă a elevilor ce prezintă tulburări de spectru autist. De asemenea, a propus o listă cu referințe bibliografice ce pot fi consultate pentru aflarea mai multor informații despre această deficiență, pentru a fi mai deplin înțeleasă.

Concluziile întâlnirii au fost formulate de doamna Mihaela Chircu, asistent social în cadrul protopopiatului, care a prezentat și activitățile pe care Protoieria Onești le desfășoară în colaborare cu Asociația „Binecuvântați copiii”, din Onești și cu Centrul Școlar de educație incluzivă Comănești, filiala Onești și care îi vizează pe copiii beneficiari ai acestora. 

Cursul susținut de rasofora Miriam, în contextul „Zilei internaționale de conștientizare a problemelor autismului”, la care au luat parte și părinți ai copiilor cu autism, reprezintă ultima parte a unei ample activități desfășurate în Protopopiatul Onești. Astfel, în zilele de marți, 2 aprilie și miercuri, 3 aprilie, a fost oferită consiliere pentru părinții copiilor cu nevoi speciale și au fost realizate diverse activități practice la Asociația „Binecuvântați copiii” și la Școala Gimnazială „Ghiță Mocanu”, din Onești. Prin acestea s-au urmărit interacțiunea directă cu copiii cu cerințe educaționale speciale și încercarea de a atrage atenția copiilor neurotipici asupra nevoilor pe care le au colegii lor. 

Totodată, cursul din seara zilei de joi a reprezentat o introducere pentru o serie întreagă de cursuri în care să fie aprofundate noțiuni despre tulburările de spectru autist. 

 (Pr. Florin Robert Blănaru)