Sâmbătă, 13 mai 2023 au debutat la Roman evenimentele cuprinse în programul manifestării Zilele „Episcop Melchisedec Ștefănescu”, ediția a XXIII-a.
În prima zi a ediției a XXIII-a a manifestării cultural-religioase dedicate episcopului Melchisedec Ștefănescu a fost organizată „Cupa Melchisedec - șah în școală”, finala regională a Concursului național - șah în școală, de către Fundația „Episcop Melchisedec” a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și instituțiile partenere: Club Sportiv municipiul Roman, Primăria municipiului Roman și Federația mondială a șahului în școli, la care s-au adăugat Rompetrol și Aqua Carpatica.
La deschiderea evenimentului au participat reprezentanți ai autorităților locale și centrale care și-au arătat solidaritatea față de acestă inițiativă și au felicitat pe organizatori.
Părintele Arhim. Pimen Costea, vicar eparhial și directorul Fundației „Episcop Melchisedec”, a vorbit despre evenimentul care deschide seria activităților dedicate Episcopului Melchisedec Ștefănescu și motivația organizării în cadrul acestei instituții a unui concurs dedicat copiilor: „Cu harul lui Dumnezeu și cu binecuvântarea Înaltpreafințitului Părinte Ioachim, astăzi, 13 mai 2023 debutează Zilele „Episcop Melchisedec Ștefănescu”, o sărbătoare a romașcanilor, o sărbătoare a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, care face comemorarea celui mai învățat episcop al românilor, episcopul academician, om politic și diplomat, episcopul care a marcat și a influențat viața politică și bisericească românească în tot parcursul vieții sale pământești. Episcopul Melchisedec și-a dorit întotdeauna creșterea nivelului cultural al copiilor și al acestei națiuni, și-a dorit întotdeauna ca cei care sunt generația de mâine să fie foarte bine pregătiți, să aibă o pregătire de ansamblu. A lăsat prin testamentul său ca în această grădină cumpărată din banii săi să ridice o grădiniță pentru copii și o școală de cântăreți, și să dezvolte intelectul acestor vlăstare. De aceea astăzi, 13 mai, Zilele „Episcop Melchisedec Ștefănescu” debutează cu un concurs de șah național organizat de Federația mondială de șah în școală și care aduce ca participanți peste 350 de elevi din 7 județe, copii care vor încerca să demonstreze calitățile și abilitățile lor strategice, șahul fiind un sport al minții ce promovează capacitățile intelectuale. Le urăm succes tuturor!”
Domnul Leonard Achiriloaie, primarul orașului Roman, a adresat felicitări organizatorilor acestui concurs, a vorbit despre importanța acordată de municipalitate practicării sportului minții de către tineri, despre experiența câștigată de fiecare concurent, și a anunțat desfășurarea altor concursuri în viitor: „În calitate de edil al orașului Roman îi salut pe romașcanii mei care sunt prezenți în număr atât de mare și le spun Bine ați venit! celor veniți din alte localități din țară. O inițiativă extraordinar de frumoasă acest sport al minții. În momentul când am ajuns primar al municipiului Roman am gândit în cadrul Clubului Sportiv Roman dezvoltarea acestei secții de șah și împreună cu domnul Ionuț Gânju, an de an, am crescut evenimente, copii, și am adus performanțe orașului. Sunt bucuros că astăzi organizăm poate cel mai mare concurs din țară, alături de partenerii noștri, și sper ca de la an la an acest sport să capete încredere și deschidere cât mai mare în rândul tuturor. Toți cei care participă la un astfel de concurs sunt câștigători, și chiar dacă nu toți vor fi pe primele locuri, experiența din acest an ne va ajuta mai departe, în alte concursuri. Vă felicit pentru organizare și vă aștept an de an!”.
Domnul deputat Dan Laurențiu Leoreanu a felicitat pe părinții concurenților și pe organizatori, apoi a urat succes concurenților: „Vreau să felicit pe părinți pentru că i-ați adus pe copii într-o dimineață în care mulți dintre ei ar fi vrut poate să se odihnească. Îi felicit pe copii că au venit astăzi aici și sunt dornici să intre în competiție, dar și pe organizatori. După cum spune dictonul: ai pierdut, continuă, ai câștigat, continuă, vă îndemn și eu să continuați pentru a fi câștigători! Succes tuturor!”
Președintele Federației Mondiale a șahului în școli și coordonatorul acestui concurs la nivel național, dl Vlad Ungureanu, a îndemnat pe cei prezenți să se bucure de acest eveniment și să sprijine acest sport: „Vă doresc să aveți un concurs cât mai frumos. Acesta ar trebui să fie un eveniment la care toată lumea să se bucure. Mulțumesc tuturor pentru susținere și sper să găsim sprijin pentru șah, educație și copii și în viitor. Vă așteptăm să veniți și la Iași, pe Întâi Iunie”.
La acest concurs, desfășurat începând cu ora 10.00, în aer liber, în parcul fundației, au participat 350 de copii din 7 județe ale țării, care au fost arbitrați de 25 de arbitri naționali și internaționali, fiind unul dintre cele mai mari din țară, și, cu siguranță, cel mai mare care a fost organizat vreodată la Roman. Din cei 350 de copii cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani, participanți la acest concurs, 300 au venit din afara Romanului.
La încheierea competiției, după trei ore de concurs, 42 dintre tineri au fost premiați pe categorii de vârstă și de gen, primind cupe și medalii.
Directorul concursului și colaboratorul zonal al proiectului Șah în școală, domnul Ionuț Gânju, a spus la finalul evenimentului: „Mă bucură faptul că s-au unit la Roman instituții din diferite sfere sociale, publice și private, pentru ca astfel să putem dezvolta în rândul copiilor romașcani acest sport care nu poate fi decât benefic evoluției lor mentale”.