Cu prilejul hramului, la Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din Bacău au fost sfințite un altar de vară și o troiță

În Duminica Cincizecimii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh” din cartierul băcăuan Șerbănești, cu prilejul hramului acestui sfânt lăcaș. După săvârșirea Sfintei Liturghii de către un numeros sobor de preoți, sub coordonarea părintelui arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, Înaltpreasfinția Sa a oficiat slujba Vecerniei speciale din această zi, moment în care au fost sfințite ramurile de tei, împărțite ulterior de preoți credincioșilor prezenți.

Apoi evenimentul a continuat cu sfințirea celor mai noi lucrări ale comunității parohiale reprezentate de un altar de vară cu hramul Sfântul Antipa de la Calapodesti, ce va fi folosit la oficierea sfintelor liturghii în anotimpul cald, și o troiță închinată ctitorilor bisericii trecuți la cele veșnice.

În cuvântul său, ierarhul a subliniat felul în care Duhul Sfânt se descoperă omului și cât de binefăcătoare este experierea acestei prezențe în viața credincioșilor:

Fără Duhul Sfânt nimic nu este viu, ci totul trece în neant. Duhul i-a formă și este perceput de oameni în diverse moduri. El este simțit ca vânt subțire, briză lejeră, nor, lumină, putere, energie necreată. Cu toate acestea, El rămâne o taină inepuizabilă pe care o primim și o lăsăm să lucreze în noi. Nu putem explica misterul lui Dumnezeu, nu-L putem cunoaște în ființa Lui, ci acceptăm pe Dumnezeu așa cum se descoperă El nouă. Deci mintea noastră duce către Dumnezeu, dar nu înseamnă că Dumnezeu rămâne sau este Cel pe care L-am cuprins în definițiile noastre. Mintea nu poate să fie o taină, ea este o cale prin care Dumnezeu se pogoară în inima omului, iar simțurile sunt căi prin care percepem prezența binefăcătoare a lui Dumnezeu în viața noastră. Noi acceptăm în viața noastră prezența Duhului Sfânt care ne așază în comuniune, în unitate, Care ne curățește viața și ne transfigurează schimbându-ne viața din lăuntru, acolo unde se instalează pacea, dreptatea, bunătatea, facerea de bine, credința, împotriva cărora nu operează nicio lege.

La final, toti credinciosii prezenti au primit pachete cu hrana caldă.

 

***

Lucrările ce se săvârșesc la biserica Pogorârii Sfântului Duh din Șerbănești se apropie de final, stadiul lor fiind în prezent la demararea picturii. Biserica ce a îmbrăcat în zi de hram haina de sărbătoare este un edificiu religios-cultural al Bacăului, amplasat în partea de Est a orașului, reprezentativ pentru urbea băcăuană nu doar prin măreția arhitecturală, ci și prin valoarea spirituală a creștinilor care îi trec pragul.