Credincioșii din Fulgeriș, pelerini la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

Credincioșii din Fulgeriș au participat, alături de preotul paroh Codrin Laslău, la un pelerinaj organizat la bisericile din Bacău și Roman

    În ziua de 2 aprilie 2014, un grup de credincioși din Parohia Fulgeriș  a participat la un pelerinaj ce a avut ca scop vizitarea unor biserici din Bacău și Roman.
 Primul obiectiv a fost biserica ”Precista”, ctitorie a Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt, unde au fost vizitate lăcașul de cult și ruinele Curții Domnești. Următorul obiectiv a fost Catedrala ”Înălțarea Domnului”, unde, după Sfânta Liturghie, părintele Ștefan Chelaru a prezentat fulgeriștenilor învățătura ortodoxă despre Biserică în general, despre originea, natura și scopul ei, apoi a  expus pe scurt istoria catedralei, un monument-simbol pentru Eparhia Romanului și Bacăului.  La biserica ”Lazaret”, pr. Eugen Ciuche, consilier eparhial, le-a vorbit credincioșilor despre activitatea social-filantropică a eparhiei, a prezentat Fundația ”Melchisedec Ștefănescu”, unde pelerinii au putut cunoaște grija pe care Biserica, prin reprezentanții ei, o poartă pentru copiii cu autism, cu situație materială precară sau cu probleme în familie, apoi le-a explicat activitatea centrului de consiliere a persoanelor dependente de droguri, alcool etc.

În drum spre Roman, credincioșii din Fulgeriș au vizitat și Centrul Social-Gospodăresc de la Itești. La Centrul eparhial de la Roman, pelerinii s-au închinat în Catedrala Arhiepiscopală, iar părintele ecleziarh Andrei Ioniță a prezentat istoricul monumentului, elementele de arhitectură și ansamblul pictural. A fost vizitat apoi muzeul ”Veniamin Costachi”, unde se găsesc obiecte vechi de cult, cărți, veșminte etc. ”Vizita la fabrica de lumânări i-a făcut pe creștini să înțeleagă procesul de fabricație a lumânărilor, rolul și locul lor în viața Bisericii”, a precizat preotul Codrin Laslău, parohul de la Fulgeriș. Tot aici a fost vizitată și Fundația ”Episcop Melchisedec”, fiind prezentate centrele sociale și grădinița și mormântul Episcopului Melchisedec Ștefănescu.  ”Ziua a continuat cu rugăciune, prin participarea la slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul și la slujba Sfântului Maslu oficiată de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, înconjurat de un sobor numeros de preoți și diaconi. Pelerinii s-au bucurat de această zi,  devenind martori și propovăduitori ai frumuseții Ortodoxiei în familiile lor și în zona în care locuiesc”, a conchis preotul Laslău.