Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, patru parohii din Protopopiatul Moinești, în parteneriat cu Agenția Meteora Tour a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, au organizat un pelerinaj la frații români de peste Prut, din Episcopia Basarabiei de Sud.
Astfel, un grup de 150 de credincioși din parohiile Văsâiești, Hangani, Înălțarea Domnului-Moinești și Poduri au ajuns la hramul Mănăstirii ”Sfânta Treime”- Roșu din Protopopiatul Cahul. Aici, credincioșii români de pe ambele maluri ale Prutului, într-o frumoasă unitate de credință și rugăciune, au participat la Sfânta Liturghie de hram, săvârșită de un bogat sobor de preoți, sub protia părintelui arhimandrit Casian Teoreanu-exarhul mănăstirilor din Episcopia Basarabiei de Sud. După ce mulți dintre credincioșii prezenți s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos, la final, părintele protosinghel Efrem Docan, consilier al Episcopiei Basarabiei de Sud și fiu al satului Văsâiești, a transmis binecuvântarea arhierească a Părintelui Episcop Veniamin tuturor pelerinilor veniți din țară, precum și calde cuvinte de apreciere și mulțumire.
După agapa oferită de slujitorii Sfintei Mănăstiri, pelerinajul a continuat spre Mănăstirea ”Înălțarea Domnului”-Țiganca și Cimitirul de Onoare al eroilor români din incinta acesteia unde s-a săvârșit slujba de parastas pentru cei 1020 de soldați români înmormântați aici, ce și-au dat viața în lupta pentru reîntregirea granițelor țării, în iulie 1941.
„Cu emoție și lacrimi de recunoștință, ne-am rugat ca Bunul Dumnezeu să-i așeze în ceata aleșilor Săi, primind jertfa lor supremă și privind cu blândețe, răbdare și îngăduință spre noi, urmașii lor. Sentimente înălțătoare și deosebit de puternice au încercat pe mulți dintre noi atunci când, citind cele 830 de nume de soldați identificați, înscrise pe plăcile de marmură neagră din cimitir, am descoperit rude, bunici, cunoscuți ce au făcut parte din Divizia de Gardă ce era condusă de consăteanul nostru-Generalul Nicolae Șova, născut în satul Rusăiești din comuna Poduri-Bacău, corp de armată ce a reușit stabilirea capului de pod de la Țiganca în 19 iulie 1941.” (Pr. Vasile Popa)
Pelerinajul s-a încheiat la Centrul Eparhial al Basarabiei de Sud, unde părintele consilier Efrem a mulțumit și a binecuvântat pelerinii.