Credincioși din Parohia Brătila I, Protopopiatul Onești, au participat alături de preotul paroh Ioniță Florin la pelerinajul de o zi organizat în diverse locații duhovnicești de pe raza canonic administrativă a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Evenimentul se înscrie în programul cultural-catehetic „Cunoaște-ți eparhia” și a fost efectuat cu ajutorul Agenției de turism și pelerinaje „Meteora Tour”.
La primele ora ale dimineții, în data de 05 iulie 2018, Catedrala arhiepiscopală din Roman a primit vizita unui însemnat număr de credincioși din Parohia Brătila I, care, însoțiți de preotul paroh Ioniță Florin, au primit binecuvântarea Inaltpreasfințitului Părinte Ioachim. Ierarhul a dialogat cu ei, i-a binecuvântat, le-a dăruit suveniruri și le-a adresat un cuvânt de învățătură, felicitându-i totodată pentru inițiativa de a căuta ajutorul sfinților venerând icoanele și sfintele lor moaște.
În Catedrala arhiepiscopală, pelerinii au putut afla informații inedite despre pictura de secol XVI a acestui sfânt chivot și despre existența și modificările arhitectonice ale edificiului survenite de-a lungul celor 600 de ani de istorie, de la monahia Cornelia Poienariu, muzeograf la Centrul eparhial, ea însăși fiind fiică a acestei parohii.
Totodată, pelerinii au fost angajați într-un tur ghidat al Centrului eparhial fiind însoțiți de către monahia Cornelia la toate obiectivele aflate în proximitatea catedralei, vizitând astfel Fabrica de lumânări „Sfânta Fotini”, unde au aflat despre procesul tehnologic al confecționării lumânărior, Atelierul de croitorie „Cămașa lui Hristos”, unde sunt brodate veșmintele preoțești, Muzeul din incinta Centului eparhial, unde se află expuse icoane, cărți și obiecte de cult ce datează de sute de ani, dar și Brutăria „Betleem” unde se pregătesc prescurile folosite la Sfânta Liturghie.
Tot în acest pelerinaj, credincioșii din Parohia Brătila I au mai vizitat Mănăstirea Giurgeni, unde s-au închinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, apoi s-au deplasat în Eparhia Iașilor pentru a se închina la moaștele Sfintei Parascheva, aflate în Catedrala mitropolitană, și pentru a vizita Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi din Iași. La întoarcere, pelerinii au poposit în localitatea Trifești unde au înălțat rugăciuni la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.