Creație și Recreație – prilej de bucurie și întâlnire cu Hristos

03 August 2017

În perioada 24 – 30 iulie 2017, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, în Parohia Buda din Protopopiatul Buhuși, s-a desfășurat proiectul „Școală de vară – prilej de bucurie și întâlnire cu Hristos”.

 

Sub coordonarea părintelui paroh Munteanu Sorin, proiectul care a  ajuns la a II-a ediție s-a bucurat în această perioadă de atenția unui număr de 53 de copii, la care s-au alăturat  voluntarii și partenerii implicați în această activitate.

În cadrul acestui proiect, copii de vârste diferite au învățat să comunice corect, să socializeze, să se respecte și să fie toleranți unii cu alții, prin antrenarea lor în realizarea mai multor activități educative, dar și practic – aplicative precum: dezvoltare personală, cultură civică, educație pentru sănătate, educație fizică și educație muzicală, ecologie și protecția mediului înconjurător.

Copiii au primit sfaturi despre: alimentația sănătoasă, igiena personală, precum și reguli de bune maniere acasă, în familie, în societate, la școală, în vizită și în mijloace de transport în comun.

De asemenea, copiilor li s-a vorbit despre poluare: ce înseamnă și ce consecințe are aceasta asupra sănătății organismului, dar și ce trebuie făcut pentru a evita pe cât posibil orice formă de poluare.

Pe parcursul întregii săptămâni, copiii au fost încurajați în acțiunea lor de ecologizare și de reciclare a deșeurilor, prin strângerea în saci menajeri a tuturor ambalajelor găsite și depozitarea lor în locurile special amenajate în acest scop, pentru a proteja mediul înconjurător de impactul negativ a acestora pe termen lung.

În colaborare cu angajați a-i „F.S.C. Bacău”, părintele paroh a organizat pentru copii o vizită de o zi la persoanele vârstnice de la „Satul Seniorilor Milly”, pentru a-i bucura, dar și pentru a le alina dorul de copiii și nepoții lor.

Totodată, copiii au implicat activ persoanele vârstnice în diverse activități: ateliere de desen și de pictură, discuții de socializare, activități gastronomice, având astfel posibilitatea de a interacționa și de a descoperi oameni cu suflet cald, dornici de a-și împărtăși iubirea, punând astfel în practică tot ceea ce au discutat împreună cu doamna asistent social Beganu Cristina și domnul asistent Timofte Cosmin în legătură cu modul în care trebuie să vorbim și să ne comportăm cu bătrânii, dar și în familie, în societate sau în diferite instituții publice.

Cu ajutorul Agentiei de Turism Meteora Tour a fost organizat un pelerinaj religios fiind vizitate Catedrala Arhiepiscopală de la Roman, unde copiii au fost întâmpinați de părintele ecleziarh Ioniță Andrei, care a prezentat istoricul și incinta Catedralei, dar și activitățile ce se desfășoară aici, apoi mănăstirile Bistrița, Pângărați și Nechit.

Copiii au fost încântați, s-au închinat, au admirat frumusețea locurilor, pictura bisericească și au ascultat cu real  interes cuvintele celor care i-au întâmpinat.

Proiectul s-a încheiat duminică, când în cadrul Sfintei Liturghii, după ce au fost spovediți, copiii au primit Sfânta Euharistie, iar la finalul cuvântului de învățătură părintele paroh le-a mulțumit tuturor pentru participarea la activitățile desfășurate, precum și partenerilor, voluntarilor și cadrelor didactice (d-na înv. Crenganiș Gabriela) pentru sprijinul oferit.

Copiii și-au manifestat dorința de a participa pe viitor într-un număr și mai mare la toate activitatile pe care Biserica le va organiza independent, dar și împreună cu celelalte instituții publice.