Corul „Laudamus” a fost premiat la Gala Excelenței Romașcane

Activitatea corală din Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” Roman a fost premiată la Gala Excelenței Romașcane 2025 de domnul profesor Dan Laurențiu Leoreanu, primar al municipiului Roman.

În cadrul solemnității din 20 mai 2025, pe parcursul căreia au fost acordate zece distincții pentru persoane ce excelează în domenii diferite de activitate, care constituie modele de bună practică în tot ceea ce înfăptuiesc, a fost apreciată activitatea seminariștilor romașcani și a profesorilor lor coordonatori în cântul coral.
Învățământul seminarial are dintotdeauna în cântul coral un reper axiologic. Bucuria pe care o aduce interpretarea muzicală colectivă reprezintă o veritabilă pârghie pentru dezvoltarea de bune practici în munca de echipă, de sporire în comuniune, de părtășie a rugăciunii și a vieții. 
Pentru adolescenți, cântul coral constituie activitatea în care înveți să te raportezi la ceilalți nu doar în vederea definirii tale, ca individ, ci ca aspirant la bucuria vieții prin împreună-lucrare, prin efort personal, și, nu doar odată, prin renunțare la sine, pentru dezvoltarea unei identități de membru al unei echipe. Tot corul, acest minunat organism uman cu origini antice, e activitatea care permite liderilor să facă un pas în față recomandați de competență, și de modul cum tratează o responsabilitate. Tot aici, timiditatea unui neofit se preface în timp, prin muncă, în siguranța de sine a unui inițiat. Altfel spus, corul reprezintă un laborator de eclesiologie practică.
Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” Roman cultivă activitatea corală cu multă acrivie, mulțumită unei filiații cu totul speciale a formatorilor ansamblurilor sale. Conducătorii muzicali devin modele, imprimă în inimile adolescenților norme de conduită, făcând din cor un instrument complex de dezvoltare personală. În seminarul romașcan, înființat în anul 1858, s-a dezvoltat o veritabilă școală de formatori muzicali. De la efigia diaconului de odinioară Dimitrie Teofănescu, la iluștrii profesori Ovidiu Trifan și Gheorghe Gozar, profesorii de muzică religioasă ai catedrei Seminarului „Sfântul Gheorghe”, din 2012 Liceul Teologic „Episcop Melchisedec”, au adunat o zestre de excepție, intrând nu doar în conștiința elevilor lor de odinioară, cât și într-un colț de legendă al acestui loc. Suita de premii la olimpiadele naționale a fost îmbogățită cu validări primite la festivaluri corale europene, la care elevii au dus, cu cinste, un crâmpei de excelență școlară romașcană.
Dincolo de toate aceste realizări din sfera lumească, rămâne bucuria de a-i aduce slavă Bunului Dumnezeu, și de a tezauriza combustii sufletești, trăiri specifice unui act doxologic de mărturisire prin cânt a Celui preaînalt. Coordonatorii de azi ai cântului coral din Liceul Teologic „Episcop Melchisedec”, aureolat recent și cu premiul al III-lea la Olimpiada națională corală – faza interjudețeană, sunt doi clerici tineri, primitori ai acestei nobile ascultări de la Chiriarhul Romanului și Bacăului,  Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, preotul Vlăduț-Nicușor Samoilă și arhidiaconul Tecucianu Alexandru Ioan.
Părintele Samoilă Vlăduț Nicușor, absolvent al Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași, cadru didactic al instituției romașcane de învățământ seminarial de aproape 10 ani, este coordonatorul corului Melozii Romanului. Acest ansamblu are în repertoriu piese din muzica religioasă de tradiție bizantină, participanții la acest proiect având șansa de a deprinde competențe ale cântului de strană, dar și de a deveni, prin practicarea citirii notației neumatice ancestrale, veritabili practicanți a ceea Înaltpreasfințitul Ioachim considera a fi „arheologie muzicală”. 
Părintele Tecucianu Alexandru Ioan, absolvent al Universității Naționale de Arte „Geroge Enescu” din Iași, și al Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași, profesor de șase ani în Liceul Teologic „Episcop Melchisedec”, inițiază ucenicii săi în cântul polifonic, coordonând un ansamblu devenit în timp o veritabilă instituție, corul „Laudamus”. Repertoriul acestui cor cuprinde minunate pagini din autori consacrați ai genului religios polifonic, ce a avut parte de o dezvoltare deosebită în cultura eclesială românească în ultimele două secole. Sfinția sa coordonează și corala  „Diaconia”, formată din clerici ai Catedralei Arhiepiscopale din Roman, fiind, de cincisprezece ani, părintele unui alt proiect muzical, corul Trisaghion.