”Copiii împreună pentru o lume mai bună”, proiect educațional

La inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Asociația ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare" – Hârja, în contexul Anului omagial  al educației religioase a tineretului creștin ortodox, a dezvoltat o strategie pe termen lung de implicare în mai multe parteneriate sociale cu tinerii sau copiii Centrelor de zi sau rezidențiale, beneficiari ai unor instituții similare celei de la Hârja. În acest context se înscrie și proiectul educațional ”Copiii împreună pentru o lume mai bună”, ai cărui beneficiari au fost 40 de copii din cadrul Asociației ”ProVita pentru născuți și nenăscuți” de la Valea Plopului, coordonată de Pr. Nicolae Tănase.

Asociația ”ProVita pentru născuți și nenăscuți” de la Valea Plopului  a fost creată pentru a structura și a da o formă legală unei activități începută cu mulți ani în urmă, cu scopul de a salva de la dispariția materială și a contribui la recuperarea psihică și morală a unor copii aflați la marginea societății sau refuzați de aceasta.

Vineri, 8 iulie 2016, după ce au fost întâmpinați cei 40 de copii și 10 însoțitori ai grupului de către pr. Ilarion Mâță, președintele Asociației ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare" – Hârja, psiholog Pânzaru Liliana și ergoterapeut Puiu Alina, invitații au servit cina, după care au rostit împreună, în Paraclisul instituției, rugăciunile de seară, alături de copiii Centrului de zi "Sf. Dionisie Exiguul" al Asociației ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare" – Hârja.

Pentru că Centrul de zi pentru copiii aflați în dificultate de la Hârja își propune să promoveze relațiile sociale dintre copii cu societatea, respectiv cu alți beneficiari ai Asociației "Sfântul Voievod Ștefan cel Mare - Hârja"; oferirea educației sociale, a hranei și suplimentelor nutritive, reintegrare comunitară, consiliere școlară și consiliere psihologică, am considerat ca ar fi benefic înainte de rugaciunea de seară, copiii de la Valea Plopului sa faca cunoștință cu copiii de la Centru de zi ”Sfântul Dionisie Exiguul” Hârja și cu cei de la Asociația ”Copiii în sânul familiei”, și să fie implicați în activități educative și culturale.

Fiind apropiați ca vârstă, între copii s-a stabilit o conexiune imediată, cooperând cu ușurință la jocurile interactive. Copiii au format două echipe și s-au jucat Ștacheta, Funia și Plasa Prieteniei. Deși Plasa Prieteniei a fost un joc imaginar, el a dat prilejul formării unor legături profunde între copiii din cele 3 centre, cu toții având sentimentul de familie, pentru că Biserica lui Hristos este casa comună și leagănul prieteniei între toți copiii lui Dumnezeu. (Pr. Ilarion Mâță)