În perioada 16-19 septembrie 2015 a avut loc la Colegiul „Sf. Nicolae” din Iași, așezământ al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, întrunirea directorilor de seminarii și licee teologice ortodoxe din țară.
În perioada 16-19 septembrie 2015 a avut loc la Colegiul „Sf. Nicolae” din Iași, așezământ al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, întrunirea directorilor de seminarii și licee teologice ortodoxe din țară. Evenimentul, organizat de către Ministerul Educației și Cercetării Științifice, în colaborare cu sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, a avut ca scop formularea unor strategii de dezvoltare a învățământului seminarial. Joi, 17 septembrie, după slujba de Te-Deum, oficiată în Biserica „Sf. Sava” de către Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal, Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și al Bucovinei, a adresat un cuvânt de bun-venit participanților, după care au început lucrările în ședință, sub conducerea d-lor Adrian Lemeni, consilier patriarhal, Romeo Moșoiu, consilier în MECȘ, Cătălin Pâslaru, inspector general în cadrul aceluiași for, precum și a Preasfințitului Varlaam Ploieșteanul.
Ordinea de zi a început cu identificarea unor modalități de a face atractivă oferta școlară a seminariilor teologice. Au fost evocate aici exemple de bună practică din învățământul teologic al ultimilor ani, fiind felicitați, în general, managerii care au asimilat structuri de învățământ primar, cărora li s-a imprimat etosul unei școli teologice. Cu privire la identificarea unei finalități realiste a studiilor seminariale, care să se reflecte în COR (Clasificarea ocupațiilor din România), s-a convenit că există trei calificări pentru care școlile teologice pregătesc la ora actuală absolvenți: tehnician pentru tehnici artistice, personal de cult – studii biblice și ghid turism religios. S-a discutat apoi despre actualizarea planului-cadru de învățământ, optându-se pentru menținerea celui actual la ciclul inferior al liceului, iar strategia hotărâtă pentru cel superior a fost aceea de a menține cât mai multe ore din cadrul curriculumului la decizia școlii. Cu privire la noile manuale, s-a decis finalizarea propunerilor pentru conținuturi până pe data de 1 noiembrie, urmând apoi a fi demarate consultările de rigoare. În ceea ce privește atestatul profesional, s-a propus lărgirea plajei de opțiuni a elevilor la toate disciplinele de specialitate, și s-a subliniat totodată nevoia ca finalitatea acestui examen să se regăsească în COR. În ceea ce privește Regulamentul pentru organizarea și funcționarea seminariilor teologice în Patriarhia Română, s-a convenit ca prevederile acestui document să se adauge celor din ROFUIP în cadrul documentelor de organizare internă. S-a mai discutat despre oportunitatea organizării mai dese a unor astfel de întâlniri, în timp ce ziua de 18 septembrie a fost dedicată exclusiv schimburilor de experiență. Delegatul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului la acest eveniment a fost, cu binecuvântarea IPS Ioachim, directorul Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” Roman, părintele Amărinii Ionuț.