Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” din Protopopiatul Moinești a debutat seria conferințelor postpascale.
Duminică, 15 mai 2022, de la ora 16, la Catedrala „Nașterea Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae” din Moinești, a avut loc prima expunere din seria întâlnirilor postpascale organizate sub coordonarea părintelui prof. lector dr. Daniel Enea, preot slujitor la Catedrala moineșteană și profesor în cadrul Facultăţii de Litere, Istorie şi Teologie, Universitatea de Vest, Timişoara.
În cadrul primei prezentări, invitatul serii, ierom. lect. dr. Rafael Povîrnaru, preot spiritual și profesor de liturgică la Catedra de Teologie Ortodoxă a Facultății de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara, a susținut conferința cu titlul Tu când "L-ai miruns"ultima oară pe Dumnezeu?
În deschiderea evenimentului, părintele moderator Daniel Enea a salutat prezența părintelui conferențiar Rafael Povîrnaru în mijlocul moineștenilor și a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim pentru binecuvântare, aducând spre atenție publicului prezent lucrarea femeilor mironosițe expuse de către Arhipăstorul nostru în poemul liric „Ontologia morții și învierii Domnului – Istorie și Metaistorie”, poem ce se leagă atât de frumos de tema conferinței.
După ce s-a intonat imnul biruinței „Hristos a înviat!”, părintele conferențiar a redat scopul întrunirii, și anume descoperirea iubirii din tema propusă pentru noi toți ca o provocare: Tu când "L-ai miruns"ultima oară pe Dumnezeu? sau noi „Cât am învățat să iubim sau să dăruim, cât am făcut din iubirea pe care ne-a arătat-o Dumnezeu motiv de regăsire în Taina Învierii, pentru că iubirea înseamnă întotdeauna înviere”, și cum se vede din experiența unui preot sau experiența personală, starea mirungerii.
Părintele ieromonah și-a început prezentarea plecând de la cuvintele părintelui Dumitru Stăniloae: „Tatăl L-a putut învia pe Fiul datorită silințelor Lui, prin aceea că a făcut umanitatea capabilă de înviere”, ceea ce înseamna că dacă El este oglinda și icoana noastră, atunci și noi suntem chemați să ne facem umanitatea capabilă de înviere.
La fel și femeile mironosițe, amintite în poemul liric alcătuit de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, sunt niște modele care au făcut din firea lor și din umanitatea lor stare capabilă de înviere. Ele au stat în proximitatea morții lui Dumnezeu pentru ca să guste învierea, pentru că de fapt Moartea le-a asigurat drumul spre Înviere, a spus ierom. lect. dr. Rafael Povîrnaru
Femeile erau numite mironosițe pentru că erau purtătoare de mir, însă orice om devine purtător de mir încă din Taina Mirungerii din mai multe puncte de vedere, iar unul dintre ele este acela pe care îl confirmă Sfântul Dionisie Areopagitul când spune că în Mirul bisericii s-a ascuns Dumnezeu în multitudinea darurilor Lui.
Viața noastră este mărturia deplină a stării noastre de iubire pe care o punem înaintea lui Dumnezeu. Cum putem să-L mirungem pe Dumnezeu? În primul rând ascultându-L, apoi regăsindu-l în poruncile Lui, apoi urmând reîntâlnirii cu El la fiecare sfântă liturghie, când spovedindu-ne și împărtășindu-ne ne întâlnim tainic cu El și-i confirmăm iubirea. Să nu lăsăm crucea, să nu lăsăm darurile primite, pentru că învierea lui Hristos, așa cum spune Înaltpreasfințitul Ioachim într-un cuvânt pastoral, este fundamentul și garanția învierii noastre. Hristos a înviat și datorită mirurilor. Să continuăm să-L miruim prin rugăciuni, prin post, prin spovedanie și prin împărtășanie, prin milostenie. Să nu lăsăm să bată inima în timp, ci să o lăsăm să bată în veșnicie”, a precizat ierom. lect. dr. Rafael Povîrnaru
Înainte de sesiunea de întrebări și răspunsuri a urmat un moment artistic în interpretarea Corului Resurrectio al Liceului Teoretic ”Spiru Haret” din Moinești, dirijat de doamna prof. Gabriela Biea.
În partea a doua a serii, părintele conferențiar a răspuns întrebărilor venite din partea auditoriului.
În final, moderatorul întâlnirii, pr. Daniel Enea, a mulțumit părintelui profesor pentru iubirea arătată și exprimată față de moineșteni prin prezența sa din această zi, mai întâi prin slujirea Sfintei Liturghii în prima partea a zilei, iar în a doua parte, prin această ziditoare conferință. Totodată, a mulțumit celor doi ierarhi ai Sfântului Sinod, Înaltpreasfințitului Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului și Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, pentru binecuvântările arhierești și înlesnirea acestor conferințe.
Părintele Daniel Enea a oferit în dar invitatului serii din partea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim câteva volume de cărți, apărute la editura Filocalia a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, și care îl au ca autor pe Înaltpreasfințitul.
Următoarea întâlnire va avea loc, miercuri, 18 mai 2022, începând cu ora 18.00, la Catedrala „Nașterea Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae” din Moinești, când va fi susținută conferința „Darurile faptului că a înviat Domnul Hristos” de către pr. lect. dr. Marius Florescu din cadrul Facultăţii de Litere, Istorie şi Teologie, Universitatea de Vest, Timişoara.
*Conferințele postpascale organizate la Catedrala Nașterea Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae din Moinești fac parte din seria de manifestări dedicate anului 2022, declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț”.
Pr. Cristian-Ioan Balaban