Cu binecuvântarea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul,vineri, 08 iunie, a avut loc ședința lunară a preoților din protoieria Sascut. Întâlnirea s-a desfășurat la Centrul de zi pentru copii „Sf. Ierarh Nicolae” din Parohia Păncești și a avut ca temă de discuții: „Instituțiile social-medicale pentru îngrijirea bolnavilor în trecutul și prezentul BOR ca prelungire socială a Tainei Sf. Maslu”.
Conferința a fost susținută de PC Pr. Bogdan Lupu de la Parohia Lehancea. „Omul are ca țel fericirea iar aceasta e dată de cumulul factorilor ce au ca rezultat starea de bine sau mulțumirea pe toate palierele vieții omului: financiar, profesional,familial, medical, sufletesc, etc. Din nefericire această stare de bine pe care omul o urmărește, este de cele mai multe ori știrbită de boală și suferință, acestea fiind rezultatul păcatului neascultării săvârșit de primii oameni, păcat în urma căruia Dumnezeu îi alungă din rai și din starea de trăire paradisiacă, ajungând astfel să trăiască o viață presărată cu greutăți, chinuri și boli care într-un final duc la moarte. În Biserică omul caută răspuns și rezolvare la toate problemele și suferințele sale fizice și spirituale, mulți fiind conștienți că doar Dumnezeu poate oferi alinare și călăuzire în anumite situații. De-a lungul veacurilor Biserica a încercat și a reușit să se ocupe și de partea trupească, fizică a omului împreună cu cea sufletească, aceasta constând în alinarea durerii trupești provocată de boală, cât și a durerii provocată de excluziunea socială a persoanelor defavorizate, ce trăiau într-un mediu precar, adeseori fără speranță, restaurând astfel demnitatea umană. Exemplul suprem al purtării de grijă față de om îl avem în nimeni altul decât în Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Care vine să vindece pe om atât de boala păcatului cât și de boala trupului, pentru ca la final omul să fie sănătos în întregul său și să nu mai greșească: „iată te-ai făcut sănătos, de acum să nu mai greșești”( I 5,14 ).Ucenicii Mântuitorului au continuat opera Sa, iar după aceștia, Biserica a dezvoltat instituții social filantropice bine structurate, care au adus alinare celor aflați în suferință: Sf. Vasile cel Mare (Vasiliadele- 369), Sf. Ioan Gură de Aur (379- solicită fonduri de la Trezoreria Palatului pentru ajutorarea săracilor și pentru crearea unui spital după modelul Sf. Vasile cel Mare), Sf. Ioan cel Milostiv (610-ridică în Alexandria un spital).
La noi, încă din cele mai vechi timpuri au funcționat pe lângă mănăstiri în special, bolnițe pentru îngrijirea bolnavilor, pentru ca în sec. al-XIX-lea, Paisie Velicicovschi să întemeieze bolnița de la Neamț, doamna Elena Cuza împreună cu organele bisericești să contribuie la zidirea unui așezământ pentru fetele orfane, cu 100 de locuri, iar la Mănăstirea Cozia să fie ctitorită de către Radu Paisie o bolniță. Astăzi Biserica desfășoară o intensă activitate de alinare a suferințelor trupești prin cabinete medicale, policlinici sau spitale,centre de zi pentru copii aflați în dificultate, pentru bătrâni sau persoane defavorizate, în arhiepiscopia noastră această activitate fiind coordonată de serviciul de asistență socială și Fundația Melchisedec Episcopul.