Cu binecuvântarea IPS Ioachim, în Protoieria Sascut a început în data de 17 iulie seria de conferințe dedicate Anului comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română, prima conferință cu tema „Situația Bisericii Ortodoxe Române după 1948ˮ fiind susținută de PC Pr Liviu-Ionuț Apetrei de la Parohia Țepoaia, la aceasta asistând și copiii de la Școala de vară „Vacanță în tinda bisericiiˮ din Parohia Păncești-Sascut.
După oficierea unui parastas în memoria patriarhului Justinian și a apărătorilor ortodoxiei românești în timpul comunismului, PC Pr. Apetrei a prezentat referatul legat de tema pusă în discuție, în care a subliniat importanța rezistenței anticomuniste a Bisericii pentru păstrarea identității spirituale a neamului.
„Nevoită să funcționeze într-un regim politic totalitar și ateu, Biserica Ortodoxă Română, prin conducătorii ei, a dus o politică de complementaritate, între acceptarea autorităților politice și promovarea intereselor Bisericii. Deși era puțin probabil ca noul regim comunist român, impus de Uniunea Sovietică la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, să desființeze Biserica Ortodoxă Română (așa cum se întâmplase cu instituțiile similare din Albania și China), atitudinea oficială conciliantă era necesară pentru a diminua cât mai mult politica comunistă de excludere din viața publică a Bisericii și represiunea îndreptată împotriva slujitorilor ei. Oricum, atitudinea autorităților politice față de Biserica Ortodoxă nu a fost unitară, ci a evoluat odată cu modificarea intereselor regimului pe plan intern și a politicii duse pe plan extern, dovadă fiind că valurile succesive de arestări din rândurile preoților, călugărilor și credincioșilor ortodocși s-au suprapus cu evenimente politice și s-au încheiat în 1964, când regimul de la București se considera a fi suficient de bine consolidat pentru a nu mai apela la represiune în forma ei cea mai violentă.
În limitele impuse de controlul autorităților politice, patriarhii care au condus Biserica Ortodoxă Română în perioada regimului comunist- Justinian Marina, Justin Moisescu și Teoctist Arăpașu- au încercat să mențină Biserica cât mai aproape de comunitățile de credincioși, îngrijindu-se de învățământul teologic, de starea bisericilor, de popularizarea pastoralelor și a publicațiilor bisericești. Nu s-au putut împotrivi însă formelor celor mai dure de represiune împotriva Bisericii: condamnărilor din rândul preoților și credincioșilor ortodocși, persecutării monahilor și desființării a zeci de mănăstiri, închiderii unor seminarii și universități de teologie, demolării a zeci de lăcașuri de cultˮ.
După prezentarea referatului, copiii au continuat activitățile în Centrul social-filantropic „Sf. Voievod cel Mare și Sfântˮ, pe 3 ateliere: „povestea mea, povestea noastrăˮ, „Curcubeul prietenieiˮ și „Copacul curajului și copacul temerilorˮ, sub coordonarea cadrelor didactice: Gabriela Cerbu, Daniela Căpraru și Loredana Savastin.
Reuniunea preoților a continuat cu discuții referitoare la subiectul prezentat, prin schimb de opinii privind situația Bisericii Ortodoxe Române în perioada comunistă de către preoții care au păstorit și în acea perioadă, făcându-se astfel o paralelă între situația de atunci și cea de astăzi.
La final, cei prezenți, preoți și copii au participat la o slujbă de pomenire a preotului Vasile Berea, fost slujitor la Parohia Valea-Seacă II.