Conferință pastoral-misionară a preoților din Protopopiatul Buhuși

Joi, 18 mai 2017, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, a avut loc conferința pastoral – misionară a preoților din Protopopiatul Buhuși.

Joi, 18 mai 2017, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, a avut loc conferința pastoral – misionară a preoților din Protopopiatul Buhuși.

Ca delegat din partea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim a fost prezent în mijlocul preoților PC Pr. Consilier Gheorghe Paleu din cadrul Sectorului Patrimoniu bisericesc al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

În contextul „Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești și Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română”, PC Pr. Protopop Vasile Cozma a dat cuvântul PC Pr. Ioan Băisan, preot paroh la Parohia Filipești, care a susținut lucrarea cu tema: „Apariția icoanei și a picturii bisericești în Biserică”.

În lucrare au fost prezentate detalii despre icoana Chipului Mântuitorului Iisus Hristos, imprimat pe mahrama de pe drumul Golgotei, dar și despre prima icoană a Maicii Domnului pictată de Sf. Ap. și Evanghelist Luca, despre Sinodul al VII-lea Ecumenic care a conferit libertate cinstirii sfintelor icoane, precum și despre apariția și dezvoltarea picturii bisericești și a cultului sfintelor icoane.

Părintele Consilier Gheorghe Paleu a transmis în primul rând grija și iubirea părintească pe care Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim le are față de preoții și credincioșii Protopopiatului Buhuși aducând la cunoștință ultimele hotărâri în ceea ce privește etapele ridicării sau restaurării locașurilor de cult, posibilitatea accesării de fonduri la parohii, regulamentul de pictură bisericească, respectarea etapelor în vederea unei noi picturi sau restaurări de pictură, inventarierea bunurilor bisericești și obligativitatea preotului de a ține la zi inventarul parohiei, precum și hotărâri în ceea ce privește noua etapă de ajutorare a construirii Catedralei Mântuirii Neamului.

La final Părintele Protopop a prezentat situația lucrărilor administrative la nivel de protopopiat, a mulțumit PC Pr. Consilier Gheorghe Paleu pentru prezența preacucerniciei sale ca delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim și preoților Protopopiatului Buhuși pentru prezență și pentru rodnica activitate desfășurată la nivel de parohii.