Conferință pastoral – administrativă în Protopopiatul Buhuși

Preoții din Protopopiatul Buhuși s-au întrunit în conferință cultural – administrativă, miercuri, 7 noiembrie 2017, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim și în prezența părintelui Vasile Cozma, protopopul Protoieriei Buhuși.

Conferința cu titlul „Unirea de la 1918 și conse­cin­țele ei bisericești” a fost susținută de părintele Bârjovanu Gheorghe de la Parohia Orbic. În cuprinsul prezentării părintele a marcat următoarele aspecte:

-  Semnificațiile înfăptuirii Marii Uniri și implicațiile realizării acestui deziderat pentru Ortodoxia din Romania;

– Rolul important pe care preoții români, în special cei din Ardeal, l-au avut în înfăptuirea Unirii Transilvaniei cu Romania de la 1 Decembrie 1918;

– Urmările Marii Uniri pentru organizarea Bisericii Ortodoxe Române;

– Marea Unire, manifestare a unității de credință a românilor.

La finalul întâlnirii, părintele protopop a vorbit despre recunoștința pe care o datorăm Reginei Maria a României pentru faptul că a mijlocit demersul românilor de unitate națională la marile cancelarii europene ajungând chiar și la Casa Albă.

În contextul sfințirii Catedralei Naționale părintele protopop a amintit că ideea ridicării unei catedrale a existat încă de la primul Patriarh al României, Miron Cristea, din anul 1925 când Biserica Ortodoxă Română a fost recunoscută ca patriarhie.

Totodată, au fost discutate probleme administrative  diverse, dar și detalii organizatorice în ceea ce privește pelerinajul preoților și credincioșilor din Protopopiatul Buhuși în ziua de 25 noiembrie 2018, ziua sfințirii Catedralei Naționale.