Duminică, 4 noiembrie ora 17.00, la Parohia Ortodoxă Lazaret din Bacău a avut loc un eveniment cultural constând în susținerea unei conferințe de către Părintele Arhimandrit Nicodim Petre cu tema "Unitatea de neam și de credință. Modele și căi de urmat".
În deschidere, Părintele Paroh Iacobeanu Marius a creionat personalitatea invitatului, cunoscut pentru coordonarea numeroaselor activități dedicate tinerilor, respectiv ITO Iași, ITOM, tabere, etc.
Conferința a debutat prin descrierea Regiunii Moldovei în perioada medievală. Moldovenii aveau ca și valori Credința, pământul și respectul față de voievod, fapt ce a făcut ca în timpul lui Ștefan cel Mare să se construiască 2-3 manastiri pe an, dovadă a preocupării dominante de a-l cauta pe Dumnezeu.
A urmat o scurtă prezentare privind societatea românească de astăzi, în care părintele conferențiar a precizat că valorile s-au schimbat, datorită numeroaselor influențe din partea mass-media, dar și a slăbirii simțului civic al românilor de a-și apara valorile.
Părintele a făcut apoi o paralelă între situația actuală a poporului român și Evanghelia din această duminică, arătând faptul că ignoranța se numără printre cele mai mari păcate, care poate duce la moarte sufletească. În contrast cu ignoranța sunt cunoașterea și cercetarea Noului Testament care descoperă sufletului tainele lui Dumnezeu, fapt care conduce la o înnoire a vieții duhovnicești și totodată la înlăturarea superstițiilor, neștiinței și a falselor credințe.
Acest fapt face diferența între un credincios care a moștenit credința din familie și cel care a venit la credință prin convertire sau prin cunoaștere.
A urmat o incursiune în istoria românilor prin expunerea a numeroase dovezi ale unității de neam, evidențiind unitatea de credință ca mijloc de întărire a sentimentului național. Au fost prezentate apoi o serie de chipuri de voievozi, ierarhi, preoți, poeți, istorici sau simpli români care au contribuit la apariția Statului Unitar Român, văzut ca fiind cel mai mare eveniment al poporului nostru.
La final, Părintele Nicodim a răspuns întrebărilor venite din partea celor prezenți, făcând referire la nevoia de a cunoaște aceste modele care s-au jertfit pe altarul patriei, în această perioadă în care nu se mai obișnuiește a mai se citi de către omul de rând, fapt care este suplinit de preluarea fără discernământ a influențelor negative din presa scrisă sau vorbită, care relativizează valorile sau promovează valori care nu oferă perspective veșnice.
Părintele Iacobeanu Marius a mulțumit celor prezenți, părintelui, care a binevoit nu doar a conferenția ci a avut bucuria de a participa la slujirea Sfintei Liturghii la Parohia Ortodoxă Lazaret.
Acest eveniment cultural s-a desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, fiind parte din seria manifestărilor cultural-liturgice legate de hramul Sf. Nectarie, ale cărui sfinte moaște se află în biserica parohială.
Următorul moment de spiritualitate și cultură românească organizat de către Parohia Ortodoxă Lazaret vă fi conferința susținută de domnul Dan Puric la Teatrul de Vara Bacău, duminică 11 noiembrie, ora 18.00.