Luna mai a fost deschisă cu un eveniment important care a avut loc la Iași, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Conferința Internațională „Recent Trends in Social Sciences. Innovative Practice on Long-Term Care”, organizată de A.D.I.V România și Bella România, la care a participat și președintele Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, Pr. Ilarion Mâță, prezentând în cadrul evenimentului lucrarea cu tema „Resursele financiare şi sustenabilitatea îngrijirii pe termen lung în România”.
În intervalul 15-16 mai 2018, Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, împreună cu A.D.I.V România și Bella România, au organizat Conferința Internațională „Practici inovative integrate în îngrijirea pe termen îndelungat”, la care au participat peste 100 de specialiști din 15 țări. Au fost dezbătute teme precum situația actuală și provocările viitoare pentru furnizorii de îngrijire pe termen îndelungat în Europa, îmbunătățirea calității vieții pacientului, politicile de îngrijire la domiciliu și experiențele îngrijitorilor, schimbările demografice ca provocare pentru managementul resurselor umane.
La dezbateri au participat specialiști din universitățile partenere, cum ar fi Gabriele d’Annunzio University Chieti-Pescara, Italia; University of Brno, Cehia; Pablo de Olavide University, Sevilla, Spania, iar dintre asociații profesionale: E.D.E. (European Association for Directors and Providers of Long-Term Care Services for the Elderly) și ADIV România (Asociația Directorilor de Instituții pentru Persoanele Vârstnice), dar și cercetători, doctoranzi şi masteranzi, reprezentanţi ai altor organizaţii interesate de subiect. În cadrul conferinței a fost susținut și un concurs studenţesc de eseuri pe tema „Excelenţă şi inovare în serviciile sociale pe care le voi primi peste 50 de ani“. Cele mai apreciate cinci eseuri fiind răsplătite de Compania Bella România în cadrul sesiunii plenare de marţi, 15 mai.
Scopul conferinței a fost identificarea tendințelor și disfuncționalităților sistemului, propunerea de soluții care să răspundă provocărilor actuale și viitoare.
Liliana Pânzaru