Astăzi, 19 noiembrie 2020, Federația Filantropia a Patriarhiei Române a fost invitată de Eurodiaconia, cu sediul în Bruxelles (Belgia), să participe la conferință internațională „Online network meeting for Social and Care Services”, alături de reprezentanții Eurodiaconia din cadrul Sectorului medico-social al îngrijirii pe termen lung din 11 țări ale Uniunii Europene.
Federația Filantropia a fost reprezentată de Pr. Ilarion Mâță, Președintele Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, Director al Complexului rezidențial social-medical pentru persoane vârstnice și Consilier eparhial la Sectorul Social – Filantropic din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
Întâlnirea a debutat cu prezentare participanților, iar prima expunere („Update EU response in relation to Covid-19 and LTC/Forthcoming joint report from European Commission and Social Protection Committee on LTC ”)a aparținut doamnei Kathrin Riedler, reprezentanta Comisiei Europene pentru Sectorul de Îngrijire pe termen lung.
Au urmat și alte prezentări din țările componente ale UE, fiecare dezvăluind dificultățile care au caracterizat perioada de pandemie de până acum și așteptările de la viitorul apropiat și îndepărtat.
Pr. Ilarion Mâță, reprezentantul Patriarhiei Române la acest webinar internațional, a prezentat tema SOCIAL ASSISTANCE FOR THE ELDERLY DURING PANDEMIC IN ROMANIA („ASISTENȚA SOCIALĂ PENTRU PERSOANELE VÂRSTNICE ÎN TIMP DE PANDEMIE”). A fost expus contextul național, rolul decisiv al implicării Patriarhiei Române în limitarea răspândirii COVID -19, proiectele și programele sociale desfășurate la nivel de Biserică Ortodoxă Română, parteneriatele Patriarhiei cu celelalte instituții publice și private, cât și descrierea activităților din perioada pandemiei a unui model de bună practică, Complexul rezidențial socio-medical pentru persoane vârstnice - Hârja, jud. Bacău, din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
După o sesiune de întrebări și răspunsuri, a fost agreată strategia de a face front comun pentru a scrie politici publice adecvate crizei medicale și sociale din cadrul Sectorului de Îngrijire pe termen lung și identificarea resurselor financiare, materiale și umane pentru continuarea în bune condiții a serviciilor oferite vârstnicilor, persoanelor cu dizabilități, copiilor și tinerilor din centrele sociale și medico-sociale.